Ascultă Radio România Reșița Live

Makaronia tou fournou

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Bucătăria tradițională cipriotă este de fapt bucătăria mediteraneană și este foarte cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, a fost infuzată cu unele dintre bucătăriile vecinilor și a celei din Italia și Franța.

Makaronia tou fournou

Articol editat de Radio Resita, 23 martie 2024, 11:50 / actualizat: 24 martie 2024, 11:56

Makaronia tou fournou este un fel de mâncare cu paste la cuptor, carne de porc tocată și un sos de roșii delicios infuzat cu mirodenii parfumate precum scorțișoara și ienibaharul. Suplimentat cu sos bechamel cremos și presărat cu brânză rasă, acest fel de mâncare este copt până ce devine auriu, și crocant.

Ingredientele necesare sunt:
– un kg de carne de porc măcinată
– două cepe mari tocate fin
– o cană de suc de roșii (proaspăt sau conservat)
– o cană de pătrunjel proaspăt
– un sfert de cană de ulei de măsline
– câte o jumătate de cană de apă sau de vin alb
– mentă uscată
– sare
– piper
– un vârf de cuțit de scorțișoară

Pentru sosul Bechamel luăm:
– o jumătate de cană de brânză halloumi rasă
– 3 căni de lapte gras
– o  cană de smântână groasă
– 5 linguri de făină
– 3 ouă bătute
– jumătate de cană de apă
– o lingură de unt nesărat

Pentru paste:
– 500 de gr de penne
– un cub de supă de pui
– o cană de halloumi uscat ras
– o lingură de mentă uscată sau scorțișoară.

Puneți pastele și supa de pui în apă clocotită și lăsăți să fiarbă. Odată fierte se scurg pastele și se lasă deoparte.
Se toarnă câteva picături de ulei de măsline pe fundul unui vas de copt și se întinde uniform un sfert din paste. Întindeți halloumi ras peste pennele puse în vasul de copt.
Ceapa se toacă mărunt și se călește într-o oală cu puțin ulei de măsline. Odată ce ceapă devine translucidă se adaugă carnea tocată și apă și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Când aproape toată apă este absorbită turnați sucul de roșii. În acest moment se adaugă pătrunjelul, menta uscată, sare, piper și scorțișoară după gust.
Se toarnă amestecul uniform peste paste în vasul de copt.
Apoi se pun deasupra pastele rămase.

Puneți toate ingredientele necesare pentru Bechamel, cu excepția halloumi, într-o oală și se amestecă bine cu un tel. Când nu mai sunt firimituri în amestec, puneți oala pe foc mediu și amestecați până când crema s-a îngroșat. După ce s-a îngroșat adăugați halloumi ras în bechamel și amestecați încă două minute. Turnați sosul Bechamelul în tava de copt.

Amestecați menta uscată în halloumi uscat și ras și puneți uniform deasupra bechamel. În cazul în care nu puteți găsi  halloumi uscat sau anari, săriți peste. Odată ce turnați Bechamelul în vasul de copt puteți presăra puțină scorțișoară peste smântână.

Se coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute  într-un cuptor preîncălzit. Se lasă să se răcească puțin înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto pinterest.com

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă