Ascultă Radio România Reșița Live

Makaronia tou fournou

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Bucătăria tradițională cipriotă este de fapt bucătăria mediteraneană și este foarte cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, a fost infuzată cu unele dintre bucătăriile vecinilor și a celei din Italia și Franța.

Makaronia tou fournou

Articol editat de Radio Resita, 23 martie 2024, 11:50 / actualizat: 24 martie 2024, 11:56

Makaronia tou fournou este un fel de mâncare cu paste la cuptor, carne de porc tocată și un sos de roșii delicios infuzat cu mirodenii parfumate precum scorțișoara și ienibaharul. Suplimentat cu sos bechamel cremos și presărat cu brânză rasă, acest fel de mâncare este copt până ce devine auriu, și crocant.

Ingredientele necesare sunt:
– un kg de carne de porc măcinată
– două cepe mari tocate fin
– o cană de suc de roșii (proaspăt sau conservat)
– o cană de pătrunjel proaspăt
– un sfert de cană de ulei de măsline
– câte o jumătate de cană de apă sau de vin alb
– mentă uscată
– sare
– piper
– un vârf de cuțit de scorțișoară

Pentru sosul Bechamel luăm:
– o jumătate de cană de brânză halloumi rasă
– 3 căni de lapte gras
– o  cană de smântână groasă
– 5 linguri de făină
– 3 ouă bătute
– jumătate de cană de apă
– o lingură de unt nesărat

Pentru paste:
– 500 de gr de penne
– un cub de supă de pui
– o cană de halloumi uscat ras
– o lingură de mentă uscată sau scorțișoară.

Puneți pastele și supa de pui în apă clocotită și lăsăți să fiarbă. Odată fierte se scurg pastele și se lasă deoparte.
Se toarnă câteva picături de ulei de măsline pe fundul unui vas de copt și se întinde uniform un sfert din paste. Întindeți halloumi ras peste pennele puse în vasul de copt.
Ceapa se toacă mărunt și se călește într-o oală cu puțin ulei de măsline. Odată ce ceapă devine translucidă se adaugă carnea tocată și apă și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Când aproape toată apă este absorbită turnați sucul de roșii. În acest moment se adaugă pătrunjelul, menta uscată, sare, piper și scorțișoară după gust.
Se toarnă amestecul uniform peste paste în vasul de copt.
Apoi se pun deasupra pastele rămase.

Puneți toate ingredientele necesare pentru Bechamel, cu excepția halloumi, într-o oală și se amestecă bine cu un tel. Când nu mai sunt firimituri în amestec, puneți oala pe foc mediu și amestecați până când crema s-a îngroșat. După ce s-a îngroșat adăugați halloumi ras în bechamel și amestecați încă două minute. Turnați sosul Bechamelul în tava de copt.

Amestecați menta uscată în halloumi uscat și ras și puneți uniform deasupra bechamel. În cazul în care nu puteți găsi  halloumi uscat sau anari, săriți peste. Odată ce turnați Bechamelul în vasul de copt puteți presăra puțină scorțișoară peste smântână.

Se coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute  într-un cuptor preîncălzit. Se lasă să se răcească puțin înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto pinterest.com

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu