Ascultă Radio România Reșița Live

Lavash kurd

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Bucătăria kurdă include o varietate de stiluri regionale de gătit și specialități culinare ale kurzilor într-o zonă care se întinde de la coasta de est a Mediteranei până la nord-estul Golfului Persic. Se bazează pe o tradiție străveche și este influențată de culturile vecine.

Lavash kurd

Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2024, 05:16

Din punct de vedere geografic, teritoriul Kurdistanului se află în părți ale Anatoliei și Irak și a fost cunoscut drept „grânarul Orientului Mijlociu”. Datorită mărimii așezărilor kurde și diversității există o mare varietate de legume, carne și cereale care pot fi gătite și consumate. Deoarece mulți kurzi își câștigă existența din agricultură, produse lactate precum brânza și iaurtul sunt alimente de bază.

Micul dejun constă de obicei din pâine tradițională kurdă, măsline, diverse brânzeturi și tahini cu curmale sau sirop de struguri. Ouăle sunt, de asemenea, populare: fierte, prăjite sau omletă. În același timp, se bea ceai negru sau zără. Untul cu miere este o altă componentă populară a micului dejun.

Prânzul constă de obicei din supă, legume și pâine.
Pentru cină, kurzii din clasa medie și superioară preferă dieta pe bază de carne. În mod tradițional, murăturile sunt mai populare decât salata. După cină se servesc diverse dulciuri.
Orezul este unul dintre alimentele de bază în bucătăria kurdă. Bulgurul se consumă alături de carne sau legume.
Mielul, carnea de vită și de pasăre sunt principalele tipuri  consumate în Kurdistan. Puiul este cel mai consumat, dar se mănâncă adesea și gâscă, potârnichi, curcan și rață. Carnea de iepure și capră sunt, de asemenea, populare.

Legumele sunt adesea umplute (de exemplu ardei umpluți sau vinete umplute), gătite, la grătar sau servite ca o garnitură. Cartofii, mazărea, fasolea, vinetele, dovleceii, roșiile, fasolea verde, castraveții, măslinele, ardeii sau bamele sunt cele mai comune. Ceapa prăjită este adesea procesată și servită în multe feluri de mâncare.
Cele mai preferate condimente sunt pudra de ardei iute (îsot), sumac, piper negru și coriandru. Dintre ierburi, pătrunjelul, salata verde, busuiocul și cresonul sunt populare.
În Kurdistan, există diferite tipuri de pâine, în special pâine albă și Naan făcute din aluat dospit.

Lavash vă propun din bucătăria kurdă. Se folosesc:
– un kg de pulpe sau piept de pui cu os, tăiate în bucăți
– un sfert de cană de suc proaspăt de lămâie
– două lingurițe de sare de mare sau după gust
– o cană și jumătate de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline extravirgin pentru prăjire
– două cepe medii, rase
– o jumătate de linguriță de turmeric
– o linguriță cu vârf de chimen măcinat
– un sfert de cană de coriandru proaspăt tocat fin.

Puneți bucățile de pui într-un castron mare, adăugați sucul de lămâie și masați carnea pentru a unge toate  părțile cu suc. Adăugați sărea și frecați bucățile de pui. Acoperiți castronul și dați-l la frigider pentru două ore pentru a se marina.
După aceea puneți bucățile de carne de pui într-o tigaie mare și grea la foc mediu. Turnați ulei vegetal. Când uleiul este fierbinte, scoateți bucățile de pui din marinadă și le puneți în tigaie. Restul de marinadă se rezervă.  

Scoateți bucățile de pui din ulei și transferați-le într-o oală mare. Adăugați ceapa, marinada rezervată și apă cât să le acopere. Aduceți la fierbere și adăugați turmericul și chimenul, apoi reduceți focul și fierbeți ușor timp de aproximativ 45- 50 de minute, până când puiul este gătit. Gustați dacă este condimentat pe gustul dumneavoastră și ajustați dacă este necesar.
Serviți puiul în bulionul său, acoperit cu frunze tocate fin de coriandru. Serviți cu orez și pâine plată.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(kurdishpeople-org; foodandwine-com)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă