Ascultă Radio România Reșița Live

Lavash kurd

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Bucătăria kurdă include o varietate de stiluri regionale de gătit și specialități culinare ale kurzilor într-o zonă care se întinde de la coasta de est a Mediteranei până la nord-estul Golfului Persic. Se bazează pe o tradiție străveche și este influențată de culturile vecine.

Lavash kurd

Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2024, 05:16

Din punct de vedere geografic, teritoriul Kurdistanului se află în părți ale Anatoliei și Irak și a fost cunoscut drept „grânarul Orientului Mijlociu”. Datorită mărimii așezărilor kurde și diversității există o mare varietate de legume, carne și cereale care pot fi gătite și consumate. Deoarece mulți kurzi își câștigă existența din agricultură, produse lactate precum brânza și iaurtul sunt alimente de bază.

Micul dejun constă de obicei din pâine tradițională kurdă, măsline, diverse brânzeturi și tahini cu curmale sau sirop de struguri. Ouăle sunt, de asemenea, populare: fierte, prăjite sau omletă. În același timp, se bea ceai negru sau zără. Untul cu miere este o altă componentă populară a micului dejun.

Prânzul constă de obicei din supă, legume și pâine.
Pentru cină, kurzii din clasa medie și superioară preferă dieta pe bază de carne. În mod tradițional, murăturile sunt mai populare decât salata. După cină se servesc diverse dulciuri.
Orezul este unul dintre alimentele de bază în bucătăria kurdă. Bulgurul se consumă alături de carne sau legume.
Mielul, carnea de vită și de pasăre sunt principalele tipuri  consumate în Kurdistan. Puiul este cel mai consumat, dar se mănâncă adesea și gâscă, potârnichi, curcan și rață. Carnea de iepure și capră sunt, de asemenea, populare.

Legumele sunt adesea umplute (de exemplu ardei umpluți sau vinete umplute), gătite, la grătar sau servite ca o garnitură. Cartofii, mazărea, fasolea, vinetele, dovleceii, roșiile, fasolea verde, castraveții, măslinele, ardeii sau bamele sunt cele mai comune. Ceapa prăjită este adesea procesată și servită în multe feluri de mâncare.
Cele mai preferate condimente sunt pudra de ardei iute (îsot), sumac, piper negru și coriandru. Dintre ierburi, pătrunjelul, salata verde, busuiocul și cresonul sunt populare.
În Kurdistan, există diferite tipuri de pâine, în special pâine albă și Naan făcute din aluat dospit.

Lavash vă propun din bucătăria kurdă. Se folosesc:
– un kg de pulpe sau piept de pui cu os, tăiate în bucăți
– un sfert de cană de suc proaspăt de lămâie
– două lingurițe de sare de mare sau după gust
– o cană și jumătate de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline extravirgin pentru prăjire
– două cepe medii, rase
– o jumătate de linguriță de turmeric
– o linguriță cu vârf de chimen măcinat
– un sfert de cană de coriandru proaspăt tocat fin.

Puneți bucățile de pui într-un castron mare, adăugați sucul de lămâie și masați carnea pentru a unge toate  părțile cu suc. Adăugați sărea și frecați bucățile de pui. Acoperiți castronul și dați-l la frigider pentru două ore pentru a se marina.
După aceea puneți bucățile de carne de pui într-o tigaie mare și grea la foc mediu. Turnați ulei vegetal. Când uleiul este fierbinte, scoateți bucățile de pui din marinadă și le puneți în tigaie. Restul de marinadă se rezervă.  

Scoateți bucățile de pui din ulei și transferați-le într-o oală mare. Adăugați ceapa, marinada rezervată și apă cât să le acopere. Aduceți la fierbere și adăugați turmericul și chimenul, apoi reduceți focul și fierbeți ușor timp de aproximativ 45- 50 de minute, până când puiul este gătit. Gustați dacă este condimentat pe gustul dumneavoastră și ajustați dacă este necesar.
Serviți puiul în bulionul său, acoperit cu frunze tocate fin de coriandru. Serviți cu orez și pâine plată.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(kurdishpeople-org; foodandwine-com)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar