Ascultă Radio România Reșița Live

Lavash

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Lavash

Articol editat de Radio Resita, 27 martie 2024, 06:00

Lavash este o pâine moale, subțire ca hârtia. La fel ca pâinea pita, această pâine veche este un aliment de bază îndrăgit din bucătăria Orientului Mijlociu, care este ușor de făcut acasă cu ingrediente pe care probabil le aveți la îndemână.

În Orientul Mijlociu, lavash este folosită nu numai pentru împachetări de mâncare, ci și ca ustensilă pentru a culege dip precum hummus sau baba ganoush. Acționează chiar și ca o farfurie comestibilă, înmuind-o în sucul de kebab pentru o mușcătură aromată.

Lavash este o pâine umilă și nu aveți nevoie de tehnici avansate sau ingrediente de lux.
Se prepară în felul următor
:

Frământați aluatul. Când devine prea greu de amestecat cu lingura, intoarceti aluatul pe o suprafata curată și ușor înfăinată. Ungeți ușor mâinile cu ulei de măsline. Frământați ușor până când aluatul nu va mai fi lipicios.

Se lasă la crescut. Ștergeți bolul de amestecare sau clătiți și uscați-l foarte bine. Ungeți ușor fundul și părțile laterale ale vasului cu aproximativ o linguriță de ulei de măsline. Puneți aluatul în bol și ungeți blatul cu o jumătate de linguriță de ulei de măsline. Acoperiți vasul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l deoparte într-un loc cald să crească timp de aproximativ o oră. După acest timp împărțiți aluatul. Folosiți mâna unsă cu ulei pentru a mângâia ușor aluatul, apoi împărțiți-l în 12 bile mici de dimensiuni egale. Chiar se pot cântări bilele de aluat ca să fie egale. Acoperiți cu un ștergar curat în timp ce lucrați la rularea și gătirea fiecărui lavash.

Urmează rularea. Lucrați cu câte o minge de aluat, păstrând porțiunile rămase acoperite. Puneti aluatul pe o suprafață de lucru înfainata și pudrați ușor blatul cu făina. Aplatizați-l cu mâinile, apoi folosiți un sucitor pentru a-l întinde cât mai subțire. Ar trebui să faceți cu un disc care are aproximativ 20 de cm în diametru.

Încingem o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Punem cu grijă o foaie lavash în tigaie și gătim timp de aproximativ un minut. Ar trebui să apară niște bule, iar fundul ar trebui să aibă niște pete aurii. Întoarcem lavash-ul și îl lăsăm să se proceseze pe cealaltă parte pentru încă un minut sau până când se formează bule și vedem pete aurii.

Transferăm lavashul gătit într-o tavă mare și o acoperim cu un prosop curat. Această operație va împiedica pâinea să devină crocantă. Repetăm cu aluatul rămas până când gătim tot lavash-ul. Lavash-ul se va păstra bine la temperatura camerei până la 4 zile sau se va congela timp de o lună. Lavash-ul înghețat poate fi încălzit într-un cuptor cu căldură scăzută.

Poftă bună și aveți parte numai de bine cu ceea ce mâncați lavash. Avem și noi în Banat un preparat identic numit Pogașe! 

Daniel Babun

themediterraneandish.com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei