Ascultă Radio România Reșița Live

Lagman cu curcan – rețetă Uzbekistan

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Uzbekistanul este printre primele cinci țări din Orientul Mijlociu în domeniul turismului gastronomic.
Bucătăria uzbecă este una dintre cele mai diverse bucătării din Asia Centrală. Tradițiile culinare ale popoarelor statornice și ale triburilor nomade care trăiesc în regiune sunt concretizate în multitudinea de mâncăruri delicioase din bucătăria uzbecă de astăzi.
Masa uzbecă are întotdeauna fructe, turte, legume proaspete, lapte acru și carne. Mâncarea de aici este tratată cu mare respect și atenție. Supele dense uzbece sunt asezonate generos cu grăsime sau unt. Localnicilor le place să le mănânce pe vremea rece, alternându-le cu supe la fel de bogate în calorii făcute cu lapte acru. Conform rețelor este ușor să pregătiți shurpa, manti, narhangi uzbece și bineînțeles pilaf uzbec, în care se pune o căpățână de usturoi nedecojită. În bucătăria uzbecă există multe moduri de a pregăti o anumită rețetă pentru că toate au propriile lor caracteristici și secrete. La desert, uzbecii servesc caise, struguri dulci, cireșe și pepeni și pregătesc dulciuri numite halvoytar și bomboane pe bază de nuci și stafide.

Lagman cu curcan – rețetă Uzbekistan

Articol editat de Radio Resita, 7 februarie 2024, 06:00

Pentru astăzi m-am gândit la Lagman cu curcan, vinete si ardei gras.
Vinetele necurățate de coajă sunt potrivite pentru Lagman ca nicio altă legumă, deoarece oferă o ușoară amărăciune  care conferă preparatului accentul necesar.

Ingrediente folosite sunt:
– 500 de gr de file de carne de curcan
– 250 de gr de tăiței lați
– două vinetele
– un ardei gras
– un morcov
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– două linguri de pastă de roșii
– 30 de ml de ulei vegetal
– jumătate de legătură de mărar
– piper negru și sare după gust
– 1,5 litri de apă.

Fileurile din carne de curcan se taie în bucăți nici prea mici, dar nici prea mari. La fel se procedează și cu vinetele, morcovul, ardeiul gras și ceapa.
Se încălzește uleiul într-o cratiță adâncă, se adaugă carnea  se rumenește bine pe toate părțile. Urmează să ajungă alături de carne, ceapa și morcovul și se continuă prăjirea până când ceapa devine maro aurie. După aceea ajung în cratiță vinetele și boabele de piper negru și se contină gătirea încă 10 minute.

Acum vine rândul ardeiului gras și a pastei de roșii subțiată cu 100 ml apă. Se continuă fierberea încă 5 minute, amestecând din când în când.

În acest amestec se toarnă 1,5 litri de apă fierbinte, se pune capacul și se mai fierbe timp de 40 de minute.
Se reglează gustul cu sare și piper negru. Usturoiul se zdrobește printr-o presă și se ia de pe foc.

Într-o oală separată se fierb tăițeii până se înmoaie și se scurg. Tăițeii se împart în boluri. Peste ei se toarnă bulionul cu carne și legume. La final se presară mărar tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(eda.ru; lefood-menu)

Etichete:
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni