Ascultă Radio România Reșița Live

Kentucky Fried Chicken

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi pătrundem în bucătăria statului american Kentucky.
Bucătăriile sunt mai mult decât un loc pentru pregătirea mâncarurilor, sunt temelia căminului și familiei. Rețetele păstrează tradițiile și obiceiurile pentru generațiile viitoare.
Gastronomia statului Kentucky face în mare parte din bucătăria tradițională din sud ale SUA. Unele feluri de mâncare comune pentru cină sunt somnul prăjit, hushpuppies- adică niște chiftele din aluat de făină de mălai și fripturile. Acestea sunt de obicei servite cu legume.
În plus, Kentucky este cunoscut pentru propriul stil regional de grătar. Acest stil de grătar este unic în sine, având în vedere că folosește carne de oaie.
Deși bucătăria din Kentucky este foarte asemănătoare cu cea a bucătăriei tradiționale din sud, ea totuși diferă cu unele feluri de mâncare unice, în special în Louisville, unde a apărut plăcinta Hot Brown și Derby (o variație a plăcintei cu nuci pecan, comună în sudul Americii).
În părțile de nord-vest ale Kentucky, burgoo- un fel de tocană servită la adunări populare este favorit, în timp ce în părțile de sud-vest ale statului, chili con carne este o mâncare de bază. În nordul Kentucky, plus Louisville și Lexington, chili Cincinnati este un fast-food popular. Nordul Kentucky și zona Louisville găzduiesc o populație germano-americană, care se traduce prin preferințe pentru bere și cârnați europeni. Cu toate acestea, restul bucătăriei statului tinde să fie complet sudică, preferând carnea pentru micul dejun, cum ar fi șunca de țară, cârnați de porc și ca băutură preferată, renumitul whisky bourbon de Kentucky.

Kentucky Fried Chicken

Articol editat de Valentina Adam, 31 octombrie 2023, 08:02

Pentru astăzi vin cu propunerea de Kentucky Fried Chicken, tradus în românește înseamnă Pui prăjit ca în Kentucky.

Ca ingrediente folosim:

– un pui întreg tăiat în 8 bucăți
– 250 de ml de zară. Cine nu știe acesta este lichidul albicios și acrișor care rămâne după ce se alege untul de smântână.
– două căni de făină tip 650 sau 550
– boia
– două linguri de sare
– o lingură de semințe de muștar
– o lingură de piper alb
– câte două lingurițe de ghimbir măcinat, cimbru uscat,  busuioc uscat și piper negru proaspăt râșnit
– câte o linguriță de oregano uscat și praf de țelină și usturoi
– ulei de rapiță pentru prăjit.

Pentru început, vă spun că dacă nu aveți zară, o puteți prepara singuri măsurând o cană și treisferturi de lapte. Se elimină o lingură treisfert de lapte și în loc se pune aceeași cantitate de oțet alb sau suc de lămâie. Se amestecă bine și se lasă să stea 5 minute înainte de utilizare.

Când este gata se toarnă zara într-un castron mare și se pune carnea de pui care va rămâne la marinat cel puțin o oră sau cel mai bine peste noapte. Castronul se acoperă cu folie film.
Într-un bol, după marinare, se combină făina cu boiaua, sarea, boabele de muștar, piperul alb și negru, ghimbirul, busuiocul uscat, oregano și praful de usturoi și de țelină.

Într-o friteuză sau un cuptor olandez mare, pus la foc mediu spre mare, se încălzește mai mult de o palmă de ulei de rapiță la 170 de grade Celsius, adică aproape de punctul de fumegare.

Se scoate câte o bucată de carne, se scurge de excesul de zară și se tăvălește prin făina și condimentele amestecate. Se va scutura de surplusul de făină. Carnea se pune încet în uleiul încins și se prăjește într-e 8 și 10 minute. După rumenire carnea se pune într-o tavă tapetată cu hârtie absorbantă pentru îndepărtarea uleiul. Continuați cu celelalte bucăți de carne și serviți cu cartofi prăjiți.

Bucurați-vă de aceste cărnuri delicioase. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă