Gulaș cu bere

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Cu rețeta de astăzi încheiem periplul culinar prin Ucraina.
Mergem în regiunea Transcarpatică. Bucătăria din Zakarpattya a fost creată nu numai de clima bândă și caldă, de terenul plat generos și de condiții montane captivante, dar și de intersecțiunile rutelor comerciale și de caracteristici sociale locale. În primul rând apartenența teritorială a Transcarpatiei s-a schimbat de multe ori (fiind sub dominație Ungară, Austro-Ungară, Cehoslovacă, RSS Ucraineană și Ucraina de astăzi.
În plus, astăzi Ținutul de Argint, cum i se mai spune, este înconjurată de Polonia, Ungaria, România și Slovacia. Toate aceste țări și-au pus amprenta și pe gastronomia din Transcarpatia.
Istoria mâncărurilor locale originale a fost formată de rutenii-ucraineni din Transcarpați și a fost transmisă de la părinți la copii din vremurile legendare ale Rusiei Kievene. Sunt în principal mâncăruri simple din făină, legume, leguminoase, ciuperci, produse lactate, carne.
Transcarpatia este renumită nu numai pentru peisajele sale pitorești, obiectivele naturale și istorice unice, ci și pentru arta populară autentică, apele termale tămăduitoare și mâncărurile originale din bucătăria regională.

Fiecare dintre minoritățile naționale care trăiesc în Transcarpatia au contribuit la bucătăria transcarpatică proprie, diferită de alte feluri de mâncare și de specificul gătitului. Unguri transcarpatini au introdus bograch, gulaș, perkelt, poprikash, lecho, rokot-krumpli, loci pechene. Românii transcarpatici au pus pe masă tot felul de tocane, slovacii strapaci cu carbonati, germani cu șnițele și rețete vechi șvabe de vită. Evreii transcarpatini oferă mâncărurile tradiționale: chovlent, pește umplut, iar rromi au gourka, pogachi, uger înăbușit, burtă de vită prăjită.
Transcarpații sunt foarte pasionați de mâncărurile aromate și condimentate și folosesc din plin boia și piper negru, usturoi, ceapă, chimen, țelină, mărar, pătrunjel și tot felul de ierburi aromate. De asemenea, este caracteristic bucătăriei Zakarpattia să folosească sosuri – cel mai adesea sosuri de smântână, ciuperci și roșii.

Pentru astăzi m-am oprit la Gulaș cu bere.

Potrivit localnicilor, o femeie care a reușit să gătească gulaș cu bere poate cuceri inima oricărui bărbat. La urma urmei, după cum știți, drumul către inima unui bărbat trece prin stomac, iar gulașul este o mâncare consistentă din carne și o supă de bere parfumată, care probabil va atrage chiar și pe cel mai pretențios.
Ingredientele folosite sunt:
– 1 kg de carne (de porc sau vită)
– 500 de ml de bere neagră
– 6 căței de usturoi (sau după gust)
– două mere din soiuri dulci
– 3 frunze de dafin
– un ardei roșu iute
– două linguri de boia dulce
– un litru de suc de roșii
– 3 morcovi medii
– o jumătate de gulie
– 3 cepe medii
– ulei pentru prăjit
– după gust piper negru și sare.

Tăiem rădăcinoasele și gulia în cuburi.
Ceapa se toacă mărunt și se prăjește în ulei până devine translucidă. Este mai bine să folosiți un cazan cu pereți groși, cum ar fi fonta.
Adăugăm boia de ardei și stingem cu sucul de roșii. Combinația se amestecă bine.
Adăugăm morcovii și gulia și lăsăm să se gătească în suc de roșii.
Tăiem carnea bucăți și o punem în tigaie. Se lasă să fiarbă 40 de minute sau până când este carnea fragedă.

Cu 10- 15 minute înainte de finalizare, tăiem merele în cuburi. Trebuie să fie ceva mai mari decât morcovii și gulia. Adăugăm merele la carne și legume. În această etapă, potrivim gustul cu sare, piper, punem foile de dafin, usturoi și ardeiul iute roșu întreg. Turnăm și berea neagră și mai lăsăm gulașul să fiarbă încă 10-15 minute.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

 (ukraine-1001idea-info; kolyba-org-ua)

Cele mai citite

Related Articles