Friptură de oaie din Sardinia

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.

Bucătăria din Sardinia este bogată în mâncăruri tradiționale tipice care evidențiază cel mai bine numeroasele produse din zona de coastă și din interior. Din mediul rural vine brânza tipică pecorino din Sardinia care, cu aroma sa puternică și distinctă, dă caracter primelor feluri de paste proaspete, cum ar fi culuriognes sau malloreddus. Marea, însă, oferă feluri secunde pe bază de fructe de mare, printre care se remarcă scoici, care se savurează cu fregola, un anumit tip de paste boabe care seamănă cu cușcușul.
Pământul Sardiniei se caracterizează prin mâncare autohtonă cu o aromă intensă și gustoasă, dar și cu o denumire dialectală caracteristică.

Friptură de oaie din Sardinia este delicatesa din superba insulă italiană. Este un fel de mâncare tipic din această regiune, datorită prezenței multor oi. Locuitorii erau obișnuiți să toace carnea animalelor mai bătrâne.

Trebuie să ne pregătim cu următoarele:
– carne de miel tocată
– bulion de carne după gust
– 40 de gr de unt
– 8 linguri de făină
– un pahar de lapte
– 12 nuci decojite
– ulei de măsline extravirgin
– măsline verzi fără sâmburi
– 100 de gr de pesmet
– brânză pecorino
– piper negru proaspăt râșnit și sare
– șuncă crudă
– o crenguță de rozmarin
– 5 ouă (dintre care 3 fierte tari)
– vin alb.

Punem apă într-o cratiță în care încap trei ouă pe care le fierbem tare. De ele avem nevoie pentru umplutură. Turnăm laptele într-un bol și înmuiem pesmetul. Tocăm nucile, șunca, radem pecorino și tăiem măslinele în bucăți mici.
Într-un castron suficient de mare, punem carnea de miel tocată și șunca. Adăugăm pesmetul bine stors, brânza pecorino, cele două ouă crude, nucile, măslinele și asezonăm cu sare și piper.

Amestecăm cu mâna foarte bine toate ingredientele, după care dăm compoziției o formă cam așa cum sunt pârjoalele la noi, dar mai mari. Introducem în centrul chiflelor de carne cele trei ouă fierte și decojite.
Urmează să înfăinăm compozițiile de carne și le rumenim într-o tigaie cu ulei, unt și rozmarin. Turnăm și vinul.  
Punem capacul pe tigaie și lăsăm la foc mic aproximativ un ceas și jumătate.

Din când în când întoarcem chiflele de carne ca să se poată găti uniform. Turnăm și bulion de carne în cantități mici dacă este necesar.

Odată gătite, tăiem chiflele de carne în felii și se sevesc stropite cu sucul în care s-au gătit. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(galbani.ittentazionisarde.it)

De același autor

Related Articles