Ascultă Radio România Reșița Live

Fricando cu ciuperci

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Fricando cu ciuperci

Articol editat de Radio Resita, 25 martie 2024, 06:00


Andorra este situată în Munții Pirinei între Spania și Franța și se află într-o poziție geografică unică care i-a influențat gastronomia. Mâncarea andorrană este o fuziune a influențelor spaniole și franceze, făcând-o excepțional de bogată și diversă. Bucătăria din Andorra este moștenitoarea unei tradiții vechi de secole. Astăzi gastronomia tradițională a micului Principat este prezentă mai ales în casele de munte, cunoscute sub numele de bordas.

Fricando cu ciuperci este unul dintre puținele mâncăruri traditionale care se prepară cu carne de vită, iar originea sa este din latura urbană a bucătăriei. O altă particularitate este că se prepară în mod normal cu o zi înainte și poate fi reîncălzit, deoarece își păstrează calitatea și aroma.
Unele scrieri spun că rețeta este de origine medievală. Dovezi scrise apar pentru prima dată într-o carte de rețete de la începutul secolului la XVII-lea. Atunci, acest fel de mâncare și-a făcut un loc central în tradiția gastronomică din Catalunia și Andorra.

Ingrediente pentru prepararea fricando-ului cu ciuperci:
– 1,5 kg de carne de vitel
– 800 de gr de ciuperci albe
– patru cepe pântecoase
– 7 căței de usturoi
– țelină sau Apio
– doi morcovi –
– două sau trei roșii decojite din conservă
– o foaie de dafin
– un baton de scorțișoară
– făină
– frunze de pătrunjel
– piper și sare după gust
– putin ulei și unt
– migdale și pâine tocate

Se toacă ceapa, usturoiul, batonul de țelină, morcovii, pătrunjelul și roșiile.
Se fierb legumele tocate într-o oală de lut sau de fontă cu aproximativ 750 de ml de apă. Se mai pune în apă o frunză de dafin, cuișoare, batonul de scorțișoară, sare și piper.
Se taie mușchiul de vită în fileuri foarte subțiri, care se sărează, pierează și se pudrează cu făină.

Carnea se prăjește pe rând într-o tigaie cu puțin ulei și unt. Când devine aurie se rezervă într-o oală.
După aceea se strecoară bulionul de legume, se toarnă peste carne, se acoperă oala și se va pune pe foc nici mare, nici mic, pentru ca totul să se gătească împreună.

La jumătatea gătitului, adică după 30 de minute trebuie adăugate ciupercile curățate în prealabil și trase la tigaie.
Așteptați încă 30 de minute până când se gătește și fricando este gata. Pentru a verifică dacă fileurile de carne sunt gătite corect înțepați unul sau două cu un cuțit. Cum spuneam fricando este mai savuros a doua zi.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei