Ascultă Radio România Reșița Live

Flan parizian de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Timp de două săptămâni, în fiecare joi, v-am prezentat câte un tort cu vedetele primăverii, căpșunile. Pentru astăzi propun să ne delectăm cu Flan parizian de ciocolată.

Flan parizian de ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 6 iunie 2024, 09:05 / actualizat: 8 iunie 2024, 9:08

Flanul de ciocolată parizian este un desert fantastic. O prajitură de cacao umplută cu cremă de ciocolată în care scufundarea linguriței este o adevarata plăcere.
O versiune refăcută a celebrului desert francez Flan parizian de ciocolată,  odată gustat, nu este ușor de uitat. Un blat de aluat de cacao și o cremă bogată cu smântână și ciocolată neagră alcătuiesc acest desert rafinat, ideal pentru încheierea unui prânz sau a unei cine.

Reteta de  Flan parizian de ciocolată nu este complexă, este un desert de dificultate medie dar care garantează o mare satisfacție. Pregătiți  aluatul de cacao și să îl lăsați la frigider peste noapte și îl scoateți cu o jumătate de oră înainte de a-l întinde, astfel va fi mai ușor de manevrat și evitați ruperea.
Ingredientele folosite la preparare:
– un bloc de aluat de cacao
– 350 de ml de lapte integral
– 80 de gr de gălbenușuri de ou (aproximativ 3 gălbenușuri)
– 75 de gr de zahăr tos
– un ou fiert
– 30 de gr de amidon de porumb
– 50 de gr de unt
– 100 de gr de smântână proaspătă
– o păstaie de vanilie
– 100 de gr de ciocolată neagră.

Pentru a pregăti crema începeți să încălziți laptele într-o cratiță. Într-un castron, combinați gălbenușurile, zahărul și amidonul. Scoateți semințele din păstaia de vanilie cu o linguriță, tăind-o în jumătate. Adăugați-le la celelalte ingrediente și bateți totul cu un mixer electric până când amestecul este bine omogenizat. Adăugați puțin lapte fierbinte și continuați prin turnarea restului, turnându-l încet și continuând să mixați.
Transferați amestecul în cratița pe care ați folosit-o pentru lapte și aduceți la fierbere ușor, apoi gătiți la foc mic până se îngroașă crema. Luați oul fiert și rupeți în bucăți gălbenușul.
Tăiați ciocolata cu un cuțit și păstrați-o într-un castron mic. Când crema s-a îngroșat se ia de pe foc se adaugă untul, se amesteca, se toarnă smântâna proaspătă și se încorporează.
Urmează să se adauge ciocolata tocată. Se amestecă energic pentru a se dizolva și încorpora bine, după care se rezervă.

Pe o tabla de patiserie înfăinată ușor, întindem aluatul de cacao cu ajutorul unui sucitor până are o grosime de aproximativ 3 mm. Așezați un inel de patiserie cu diametrul de 18 cm pe aluat și presati uniform astfel încât să se taie și să obțineți un disc care va fi baza desertului.
De asemenea, obțineți din aluat o fâșie de 4 cm lățime și suficient de lungă pentru a acoperi circumferința internă a inelului. Tapetăm o tava cu hârtie de copt. Ungem marginile tăvii cu ulei și introducem discul de aluat ca bază și fâșia de aluat ca margine, făcându-le să adere bine între ele. În locul inelului poți folosi și o matriță clasică prevăzută cu balamale.
Umpleți blatul cu crema de ciocolată și coaceți în cuptorul preîncălzit la 165 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Scoateți Flanul parizian de ciocolată din cuptor și lăsați-l să se răcească complet înainte de a-i scoate inelul și a vă delecta.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal