Ascultă Radio România Reșița Live

Flan parizian de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Timp de două săptămâni, în fiecare joi, v-am prezentat câte un tort cu vedetele primăverii, căpșunile. Pentru astăzi propun să ne delectăm cu Flan parizian de ciocolată.

Flan parizian de ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 6 iunie 2024, 09:05 / actualizat: 8 iunie 2024, 9:08

Flanul de ciocolată parizian este un desert fantastic. O prajitură de cacao umplută cu cremă de ciocolată în care scufundarea linguriței este o adevarata plăcere.
O versiune refăcută a celebrului desert francez Flan parizian de ciocolată,  odată gustat, nu este ușor de uitat. Un blat de aluat de cacao și o cremă bogată cu smântână și ciocolată neagră alcătuiesc acest desert rafinat, ideal pentru încheierea unui prânz sau a unei cine.

Reteta de  Flan parizian de ciocolată nu este complexă, este un desert de dificultate medie dar care garantează o mare satisfacție. Pregătiți  aluatul de cacao și să îl lăsați la frigider peste noapte și îl scoateți cu o jumătate de oră înainte de a-l întinde, astfel va fi mai ușor de manevrat și evitați ruperea.
Ingredientele folosite la preparare:
– un bloc de aluat de cacao
– 350 de ml de lapte integral
– 80 de gr de gălbenușuri de ou (aproximativ 3 gălbenușuri)
– 75 de gr de zahăr tos
– un ou fiert
– 30 de gr de amidon de porumb
– 50 de gr de unt
– 100 de gr de smântână proaspătă
– o păstaie de vanilie
– 100 de gr de ciocolată neagră.

Pentru a pregăti crema începeți să încălziți laptele într-o cratiță. Într-un castron, combinați gălbenușurile, zahărul și amidonul. Scoateți semințele din păstaia de vanilie cu o linguriță, tăind-o în jumătate. Adăugați-le la celelalte ingrediente și bateți totul cu un mixer electric până când amestecul este bine omogenizat. Adăugați puțin lapte fierbinte și continuați prin turnarea restului, turnându-l încet și continuând să mixați.
Transferați amestecul în cratița pe care ați folosit-o pentru lapte și aduceți la fierbere ușor, apoi gătiți la foc mic până se îngroașă crema. Luați oul fiert și rupeți în bucăți gălbenușul.
Tăiați ciocolata cu un cuțit și păstrați-o într-un castron mic. Când crema s-a îngroșat se ia de pe foc se adaugă untul, se amesteca, se toarnă smântâna proaspătă și se încorporează.
Urmează să se adauge ciocolata tocată. Se amestecă energic pentru a se dizolva și încorpora bine, după care se rezervă.

Pe o tabla de patiserie înfăinată ușor, întindem aluatul de cacao cu ajutorul unui sucitor până are o grosime de aproximativ 3 mm. Așezați un inel de patiserie cu diametrul de 18 cm pe aluat și presati uniform astfel încât să se taie și să obțineți un disc care va fi baza desertului.
De asemenea, obțineți din aluat o fâșie de 4 cm lățime și suficient de lungă pentru a acoperi circumferința internă a inelului. Tapetăm o tava cu hârtie de copt. Ungem marginile tăvii cu ulei și introducem discul de aluat ca bază și fâșia de aluat ca margine, făcându-le să adere bine între ele. În locul inelului poți folosi și o matriță clasică prevăzută cu balamale.
Umpleți blatul cu crema de ciocolată și coaceți în cuptorul preîncălzit la 165 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Scoateți Flanul parizian de ciocolată din cuptor și lăsați-l să se răcească complet înainte de a-i scoate inelul și a vă delecta.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei