Fasole albă cu legume în stil mediteraneean

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Voi exemplifica printr-o rețetă de Fasole albă cu legume în stil mediteraneean.
Ingrediente necesare:
– o cană și un sfert de fasole albă uscată
– jumătate de cană de ulei de măsline
– câte un ardei gras roșu și verde tocați mărunt
– o ceapă mare rasă
– un cățel de usturoi feliat subțire
– 8 roșii cherry tăiate în jumătate
– o lingură de oregano
– o linguriță de pastă de roșii diluată într-un sfert de cană de apă
– piper proaspăt râșnit și sărat după gust

Înmuiem fasolea în apă peste noapte. Clătim și fierbem fasolea 15 minute după care aruncăm apa. Punem din nou la fiert pentru încă 15- 20 de minute până când boabele sunt moi. Le scurgem și le punem deoparte. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 de gr Celsius.

Tăiem legumele și apoi într-un castron mare amestecăm ardeii, ceapa rasă, usturoiul, fasolea, uleiul de măsline, amestecul de pastă de roșii și oregano. Amestecăm ușor pentru a nu fărâma fasolea.
Adăugăm roșiile cherry tăiate în jumătate și amestecăm din nou ușor.

Toată compoziția o punem într-o tavă. Adăugăm o cană de apă fierbinte, turnând într-un colț și înclinând tava astfel încât apa să se răspândească pe tot cuprinsul ei. Nu turnați peste, deoarece acest lucru va spăla uleiul de măsline.
Acoperim cu folie de aluminiu și lăsăm la copt aproximativ o oră până când ardeii s-au muiat.

Scoatem folia și mai lăsăm în cuptor încă 10- 15 minute, dacă dorim să se rumenească. Aveți grijă să nu o lăsați descoperită prea mult timp, altfel, fasolea se va usca.

Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească. Se servește ca atare sau cu brânza preferată, cu pâine proaspătă sau mămăligă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (fmaware.org)

Daniel Babun

De același autor

Related Articles