Ascultă Radio România Reșița Live

Fasole albă cu legume în stil mediteraneean

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Fasole albă cu legume în stil mediteraneean

Articol editat de Valentina Adam, 11 noiembrie 2023, 09:23

Voi exemplifica printr-o rețetă de Fasole albă cu legume în stil mediteraneean.
Ingrediente necesare:
– o cană și un sfert de fasole albă uscată
– jumătate de cană de ulei de măsline
– câte un ardei gras roșu și verde tocați mărunt
– o ceapă mare rasă
– un cățel de usturoi feliat subțire
– 8 roșii cherry tăiate în jumătate
– o lingură de oregano
– o linguriță de pastă de roșii diluată într-un sfert de cană de apă
– piper proaspăt râșnit și sărat după gust

Înmuiem fasolea în apă peste noapte. Clătim și fierbem fasolea 15 minute după care aruncăm apa. Punem din nou la fiert pentru încă 15- 20 de minute până când boabele sunt moi. Le scurgem și le punem deoparte. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 de gr Celsius.

Tăiem legumele și apoi într-un castron mare amestecăm ardeii, ceapa rasă, usturoiul, fasolea, uleiul de măsline, amestecul de pastă de roșii și oregano. Amestecăm ușor pentru a nu fărâma fasolea.
Adăugăm roșiile cherry tăiate în jumătate și amestecăm din nou ușor.

Toată compoziția o punem într-o tavă. Adăugăm o cană de apă fierbinte, turnând într-un colț și înclinând tava astfel încât apa să se răspândească pe tot cuprinsul ei. Nu turnați peste, deoarece acest lucru va spăla uleiul de măsline.
Acoperim cu folie de aluminiu și lăsăm la copt aproximativ o oră până când ardeii s-au muiat.

Scoatem folia și mai lăsăm în cuptor încă 10- 15 minute, dacă dorim să se rumenească. Aveți grijă să nu o lăsați descoperită prea mult timp, altfel, fasolea se va usca.

Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească. Se servește ca atare sau cu brânza preferată, cu pâine proaspătă sau mămăligă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (fmaware.org)

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar