Falsomagro

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Falsomagro este un fel al doilea bogat, tipic  bucătăriei siciliene. Este carne rulată care dezvăluie o umplutură delicioasă, compusă din ouă fierte tari, carne tocată, mortadella și brânză, toate aromate cu sos de roșii. Una dintre acele delicii care fac din orice  prânz o  ocazie  festivă.
Falsomagro pe care vi-l propun nu este complex de făcut, iar rezultatul este unul dintre acele feluri de mâncare somptuoase și suculenăte deosebit de potrivite pentru prânzurile de sărbătoare în familie.

Pentru carne rulată trebuie să avem:
– o felie de carne de vita de 700 sau 800 de gr
– 300 ml de passata de roșii
– 2 morcovi mici
– o bucată de țelină cât o cutie de chibrituri
– o ceapă mare
– câte o jumătate de pahar de vin roșu și de apă
– ulei de măsline extravirgin

Pentru umplutură:
– 300 de gr de carne tocată de vită
– două ouă fierte tari
– 100 de gr de caciocavallo
– o felie de 100 de gr de mortadela
– 50 de gr de bacon feliat foarte subțire
– 30 de gr de pecorino ras
– 3 linguri de pesmet, preferat făcut acasă

Începem să pregătim umplutura care va umple Falsomagro. Într-un castron amestecăm cu mâinile carnea de vită, brânza pecorino rasă și pesmetul până obținem un amestec omogen.
Întindem felia de vită pe masă și o finisăm sub forma unui dreptunghi. Acoperiți-o cu folie de prospețime și o bateți ușor pentru a o subția.
Punem amestecul de carnea tocată în centru, lăsând două degete la margini și apăsăm bine cu mâinile pentru a o uniformiza.

Tăiem ouăle fierte în felii, facem fâșii baconul, mortadela și caciocavallo. Aranjăm toate aceste ingrediente pe carnea tocată, alternându-le și așezându-le transversal pe partea lungă a cărnii.
Rulăm strâns și legăm ferm Falsomagro cu sfoară de bucătărie. Tocăm țelina, morcovii și ceapa și le rumenim într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline extravirgin.

În același timp rumenim la foc mare într-o tigaie, pentru a sigila Falsomagro, în care am pus două linguri de ulei. Se întoarce des cu două linguri de lemn, astfel încât să se rumenească uniform, fără să-l înțepăm.

Când Falsomagro s-a rumenit bine, adăugăm legumele sotate și lăsăm să se aromatizeze scurt, în sucurile de gătit care se crează.
Turnăm passata de roșii împreună cu vinul roșu și apa. Ridicăm focul și lăsăm alcoolul să se evapore, apoi reducem focul, sărăm după gust și gatim acoperit aproximativ 40 de minute. După acest timp, ridicăm capacul și continuăm să gătim încă 10 minute, suficient pentru a reduce puțin sucurile de gătit. Oprim focul și lăsăm carnea să se odihnească câteva minute.

Serviți Falsomagro tăiat felii împreună cu sosul. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

De același autor

Related Articles