Ascultă Radio România Reșița Live

Falsomagro

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Falsomagro este un fel al doilea bogat, tipic  bucătăriei siciliene. Este carne rulată care dezvăluie o umplutură delicioasă, compusă din ouă fierte tari, carne tocată, mortadella și brânză, toate aromate cu sos de roșii. Una dintre acele delicii care fac din orice  prânz o  ocazie  festivă.
Falsomagro pe care vi-l propun nu este complex de făcut, iar rezultatul este unul dintre acele feluri de mâncare somptuoase și suculenăte deosebit de potrivite pentru prânzurile de sărbătoare în familie.

Falsomagro

Articol editat de Radio Resita, 9 decembrie 2023, 11:18

Pentru carne rulată trebuie să avem:
– o felie de carne de vita de 700 sau 800 de gr
– 300 ml de passata de roșii
– 2 morcovi mici
– o bucată de țelină cât o cutie de chibrituri
– o ceapă mare
– câte o jumătate de pahar de vin roșu și de apă
– ulei de măsline extravirgin

Pentru umplutură:
– 300 de gr de carne tocată de vită
– două ouă fierte tari
– 100 de gr de caciocavallo
– o felie de 100 de gr de mortadela
– 50 de gr de bacon feliat foarte subțire
– 30 de gr de pecorino ras
– 3 linguri de pesmet, preferat făcut acasă

Începem să pregătim umplutura care va umple Falsomagro. Într-un castron amestecăm cu mâinile carnea de vită, brânza pecorino rasă și pesmetul până obținem un amestec omogen.
Întindem felia de vită pe masă și o finisăm sub forma unui dreptunghi. Acoperiți-o cu folie de prospețime și o bateți ușor pentru a o subția.
Punem amestecul de carnea tocată în centru, lăsând două degete la margini și apăsăm bine cu mâinile pentru a o uniformiza.

Tăiem ouăle fierte în felii, facem fâșii baconul, mortadela și caciocavallo. Aranjăm toate aceste ingrediente pe carnea tocată, alternându-le și așezându-le transversal pe partea lungă a cărnii.
Rulăm strâns și legăm ferm Falsomagro cu sfoară de bucătărie. Tocăm țelina, morcovii și ceapa și le rumenim într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline extravirgin.

În același timp rumenim la foc mare într-o tigaie, pentru a sigila Falsomagro, în care am pus două linguri de ulei. Se întoarce des cu două linguri de lemn, astfel încât să se rumenească uniform, fără să-l înțepăm.

Când Falsomagro s-a rumenit bine, adăugăm legumele sotate și lăsăm să se aromatizeze scurt, în sucurile de gătit care se crează.
Turnăm passata de roșii împreună cu vinul roșu și apa. Ridicăm focul și lăsăm alcoolul să se evapore, apoi reducem focul, sărăm după gust și gatim acoperit aproximativ 40 de minute. După acest timp, ridicăm capacul și continuăm să gătim încă 10 minute, suficient pentru a reduce puțin sucurile de gătit. Oprim focul și lăsăm carnea să se odihnească câteva minute.

Serviți Falsomagro tăiat felii împreună cu sosul. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale