Ascultă Radio România Reșița Live

Escoffier’s Chicken Maryland

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.

Escoffier’s Chicken Maryland

Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2024, 08:11

Maryland este unul din cele 50 de state componente ale Statelor Unite ale Americii, fiind unul din așa-numitele Mid-Atlantic States. Maryland se găsește pe Coasta de est a SUA și a fost singura provincie cu drepturi speciale pentru catolici din cele 13 colonii inițiale ale Statelor Unite.
Vânzarea alimentelor de casă a fost ilegală în locațiile din Maryland până în 2018. Înainte de reformele legislative adoptate în acel an, Maryland avea unele dintre cele mai stricte limite din țară, permițând producătorilor de alimente de casă să-și vândă mărfurile numai în piețe și la evenimente speciale. După Reforma legislativă susținută de Institutul pentru Justiție, producătorii de alimente de casă din Maryland își pot vinde bunurile direct de acasă sau prin livrări prin poștă.
Sunt permise din 2020 comercializarea de alimente de casă la magazinele de vânzare cu amănuntul și permite producătorilor să-și înlocuiască adresa de domiciliu cu un număr de identificare pe etichetele produselor. Statul avea unul dintre cele mai stricte impuneri în vânzarea de alimente.

Escoffier’s Chicken Maryland este un pui pane, prajit la tigaie și garnisit cu banane. Conform lucrării „The Amiable Baltimoreans”, din 1951 al lui Francis Beirne  bananele au fost unul dintre cele 10 produse de import din Baltimore. Ele  și-au făcut loc în tot felul de mâncăruri.
Vom avea de lucru cu:

– un pui tăiat în sferturi
– o cană de făină
– un ou
– o cană de pesmet
– o jumătate de lingură de semințe de țelină
– o cană și un sfert de ulei vegetal
– două linguri de apă
– sare și piper după gust.

Punem faina într-un castron. Amestecăm oul și apa într-un bol separat. Combinăm pesmetul, semințele de țelină, sarea și piperul într-un alt bol. Punem bucățile de pui mai întâi în făină, apoi în amestecul de ou și apă și la final în pesmet.
Prăjim puiul în ulei încins până când temperatura internă este de 165 de grade sau până când sucurile curg limpede când sunt străpunse cu o furculiță. Luăm de pe foc și păstrăm carnea caldă.

Acum ne îndreptăm atenția către sos. Îl facem din:
– o lingură de unt
– o lingură de făină
– o cană de smântână
– o linguriță de oțet de vin roșu
– o linguriță de boabe de muștar pudră
– 2 linguri de hrean
– sare și piper după gust
– 4 banane tăiate în jumătate, apoi feliate în bucăți
– felii de bacon.

Topim untul într-o cratiță și presărăm făina cernută. Când s-a încălzit, turnăm smântâna și lăsăm să fiarbă. Gătim la foc mic timp de 10 minute. Punem oțetul, pudra de muștar și hreanul. Mai lăsăm pe foc câteva minute. Potrivim gustul cu sare și piper.
Acum prăjim bananele într-o tigaie unsă cu unt până se rumenesc. Prăjim și baconul până devine crocant. Carnea de pui pune în mijlocul farfuriei, se înconjoară cu piure de cartofi sau țelină, felii de bacon, banane și sos. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitmaryland-org; ij-org)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar