Dovlecei umpluți

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Dovlecei umpluți este rețeta pe care vă invit să o preparați.

La început vă prezint câteva considerente generale despre carnea tocată. Se folosește carne macră de orice animal, vită, porc, ovine, iepure, pasăre sau pește (după ce au fost scoase oasele). Carnea de la animalele bătrâne se trece de două ori prin mașina de tocat, ca să fie bine fărămițată și să se gătească mai ușor. Carnea slabă se va amesteca împreună cu carne de porc mai grasă sau cu ulei.

La jumătate de kg de carne tocată, pentru umpluturi, se adaugă între 50 și 75 de grame de orez, iar apă, o dată și jumătate cât volumul orezului. În carnea grasă se pune 75- 100 de ml de apă, iar în cea slabă, 100- 150 de ml. Carnea și orezul se amestecă cu apa până este absorbită complet, astfel umplutura devine pufoasă.

După aceste considerente generale să purcedem la prepararea Dovleceilor umpluți.
Vom lua 3 dovlecei cu diametrul de 5- 6 cm, carne tocată, jumătate de litru de suc gros de roșii, 100 de ml de smântână, 30 gr de făină, cimbru, sare și piper.

Dovleceii se curăță subțire de coajă, se taie în jumătăți pe lungime și se scoate miezul cu semințele. Acum umplem  jumătățile de dovlecei cu tocătura pregătită și se așează într-o cratiță. Dacă mai rămâne umplutură o punem și pe ea în vasul în care gătim. Peste vom turna sucul de roșii și cam un sfert de litru de apă fierbinte.

Lăsăm pe foc mediu, cu capacul pus, aproximativ 40 de minute. La jumătatea timpului dovleceii se întorc în sosul rezultat. Când dovleceii sunt fierți, atenție să nu se terciuiască, frecăm făina cu două linguri de apă rece și se amestecă în sos. Punem și o ramură de cimbru. Potrivim gustul cu sare și piper.

Luăm cratița de pe foc și presărăm mărar tocat mărunt.

Se pot servi ca atare sau se drege cu smântână.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

De același autor

Related Articles