Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlete monahale de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni. Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Cotlete monahale de pește
Foto: grilled salmon

Articol editat de Radio Resita, 19 iulie 2024, 09:00

Cotlete monahale de pește este preparatul din această vineri.
Cotletele de pește sunt fragede, suculente și binențeles gustoase. Își păstrează perfect forma, nu există un miros specific inerent peștelui. Rețeta este simplă și prietenoasă cu bugetul. Vă voi spune că acestea sunt, poate, unele dintre cele mai delicioase cotlete de pește.

Ingrediente de folosire:
– 600 de gr de fileuri de pește de care doriți
– un morcov
– o ceapă
– o lingură de amidon de cartofi
– o alta de fulgi de ovăz
– încă o lingură de sos de soia
– sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Tăiați ceapa cubulețe și radeți morcovii pe răzătoare mică.
Prăjiți legumele într-o cantitate mică de ulei vegetal. Când ceapa și morcovii încep să se prăjească, adăugați sosul de soia.
Se amestecă și se lasă lichidul să se evapore complet.

Tăiați fileurile de pește și puneți-le într-un bol de blender și omogenizați-le. Adăugați legumele prăjite la peștele tocat și mixați din nou.
Se rezervă o parte din legume. Adăugați sare, piper, amidon și fulgi de ovăz.
Framântați bine carnea tocată și o puneți la frigider pentru 20 de minute.
În acest timp, fulgii se vor umfla și vor absorbi excesul de umiditate din carnea tocată, dar absorb și mirosurile de pește.

După ce a trecut timpul, scoateți carnea tocată și formați cotlete cu mâinile umede. Le puteți da orice formă. Treceți cotletele prin făină și lăsați câteva fără făină. Cotletele își păstrează perfect forma și nu necesită manipulări complexe. Pe legumele prăjite păstrate se așează carnea tocată în palmă și se aplatizează. Încingeți tigaia și prăjiți cotletele pe ambele părți până se rumenesc în ulei vegetal.
Reduceți apoi focul, turnați cam 70 de ml de apă, puneți capacul și gătiți cotletele până când sunt făcute. Se pot sevi ca atare, cu piure sau orez.
Poftă bună la pește!

Daniel Babun

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta