Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlete monahale de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni. Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Cotlete monahale de pește
Foto: grilled salmon

Articol editat de Radio Resita, 19 iulie 2024, 09:00

Cotlete monahale de pește este preparatul din această vineri.
Cotletele de pește sunt fragede, suculente și binențeles gustoase. Își păstrează perfect forma, nu există un miros specific inerent peștelui. Rețeta este simplă și prietenoasă cu bugetul. Vă voi spune că acestea sunt, poate, unele dintre cele mai delicioase cotlete de pește.

Ingrediente de folosire:
– 600 de gr de fileuri de pește de care doriți
– un morcov
– o ceapă
– o lingură de amidon de cartofi
– o alta de fulgi de ovăz
– încă o lingură de sos de soia
– sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Tăiați ceapa cubulețe și radeți morcovii pe răzătoare mică.
Prăjiți legumele într-o cantitate mică de ulei vegetal. Când ceapa și morcovii încep să se prăjească, adăugați sosul de soia.
Se amestecă și se lasă lichidul să se evapore complet.

Tăiați fileurile de pește și puneți-le într-un bol de blender și omogenizați-le. Adăugați legumele prăjite la peștele tocat și mixați din nou.
Se rezervă o parte din legume. Adăugați sare, piper, amidon și fulgi de ovăz.
Framântați bine carnea tocată și o puneți la frigider pentru 20 de minute.
În acest timp, fulgii se vor umfla și vor absorbi excesul de umiditate din carnea tocată, dar absorb și mirosurile de pește.

După ce a trecut timpul, scoateți carnea tocată și formați cotlete cu mâinile umede. Le puteți da orice formă. Treceți cotletele prin făină și lăsați câteva fără făină. Cotletele își păstrează perfect forma și nu necesită manipulări complexe. Pe legumele prăjite păstrate se așează carnea tocată în palmă și se aplatizează. Încingeți tigaia și prăjiți cotletele pe ambele părți până se rumenesc în ulei vegetal.
Reduceți apoi focul, turnați cam 70 de ml de apă, puneți capacul și gătiți cotletele până când sunt făcute. Se pot sevi ca atare, cu piure sau orez.
Poftă bună la pește!

Daniel Babun

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale