Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Și astăzi vă prezint o rețetă din Ucraina. Locuitorii țării sunt oameni prietenoși și ospitalieri care știu să se hrănească pregătind o masă generoasă. De acestă prietenie și ospitalitate nu au parte rușii după ce le-au cotropit teritoriul.  
Fiecare regiune din Ucraina are propriile sale caracteristici gastronomice unice.
Regiunea Kiev dezvăluie o bogăție gastronomică.
Foarte gătită acasă este o rețetă de friptură cu cartofi.
Carnea marinată în ierburi și aromată cu legume este tradițională pe teritoriul regiunii Kiev chiar din vremea Rusiei Kievene. Cu toate acestea doar familie bogate și nobile și-au putut permite acest preparat. În regiunea Kiev cultivarea cartofilor este răspândită și s-au hotărât cu sute de ani în urmă să îi adauge la fripturi. În plus, tipul de hrană a devenit mai accesibil pentru diferite segmente ale populației. Așa și-a câștigat popularitatea.

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Articol editat de Radio Resita, 12 februarie 2024, 07:15

Se crede că bazele tradițiilor culinare ucrainene au fost puse acum mai bine de 7.000 de ani. Se pare că vechii locuitori ai teritoriului făceau un fel de pâine din diferite cereale  care a devenit mai apoi capul tuturor meselor. La început se făcea pâinea din cereale proaspete, apoi s-a făcut din făină uscată.  În unele regiuni ale Ucrainei au fost adăugate diferite ingrediente, care au contribuit la varietatea incredibilă. Acest lucru este dovedit chiar de scrisorile lui Balzac. Citez: „…Când vii în Ukraina, în acest paradis pământesc, am observat deja 77 de moduri de a face pâine”, am încheiat citatul.  
Datorită faptului că pământul ucraineenilor a făcut parte  multă vreme din state diferite și a fost sub influența diferitelor naționalități, caracteristicile culturale ale regiunilor au fost separate unele de altele.
Factorii geografici au jucat un rol important. Dar, în ciuda acestui fapt, pe întreg teritoriul există un set omogen de materii prime alimentare (carne de porc, untură, sfeclă roșie, făină de grău, leguminoase, uleiuri vegetale) și un mod de prelucrare pentru aceasta. Mâncărurile tradiționale ucrainene sunt în principal fierte, coapte sau fripte.

Vă spun cum se gătește un cotlet în stil kievean din carne de pui tocată.
Pregătim:
– 500 de gr de carne de pui tocată
– o cană de făină
– o cană de pesmet
– 100 de gr de untură
– o legătură de mărar
– 100 de gr de unt
– 3 ouă
– piper proaspăt râșnit și sare după gust

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Mixăm într-un bol carnea de pui tocată cu 100 de gr de untură. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm sârguincios.
Spălăm firele de mărar și le tocăm cu cuțitul. Împărțim 100 de gr de unt în 6 cuburi. Tot în 6 părți împărțim și carnea amestecată cu untură. Spargem într-un castron 3 ouă și le batem puțin cu o furculiță.

Rulăm cuburile de unt în mărar tocat. Punem o bucată de unt cu mărar în fiecare bucată de carne tocată și facem bile pe care le aplatizăm. Carnea o ungem cu ulei.
Tăvălim carnea în pesmet, apoi în ou și pesmet și încă o dată în ou și pesmet. În acest fel, vom obține un înveliș pane dublu. Bucățile de carne se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în cuptor pentru 30- 40 de minute la 180 de grade Celsius.

Dacă ucraineeni sunt mari consumatori de cartofi ar fi normal, dacă vă hotărâți să preparați aceste cotlete din carne tocată de pui, să le serviți cu cartofi, gătiți în ce fel doriți.

Poftă bună și bucurați-vă de de ce preparați!

Daniel Babun

(klopotenko.com)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă