Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Și astăzi vă prezint o rețetă din Ucraina. Locuitorii țării sunt oameni prietenoși și ospitalieri care știu să se hrănească pregătind o masă generoasă. De acestă prietenie și ospitalitate nu au parte rușii după ce le-au cotropit teritoriul.  
Fiecare regiune din Ucraina are propriile sale caracteristici gastronomice unice.
Regiunea Kiev dezvăluie o bogăție gastronomică.
Foarte gătită acasă este o rețetă de friptură cu cartofi.
Carnea marinată în ierburi și aromată cu legume este tradițională pe teritoriul regiunii Kiev chiar din vremea Rusiei Kievene. Cu toate acestea doar familie bogate și nobile și-au putut permite acest preparat. În regiunea Kiev cultivarea cartofilor este răspândită și s-au hotărât cu sute de ani în urmă să îi adauge la fripturi. În plus, tipul de hrană a devenit mai accesibil pentru diferite segmente ale populației. Așa și-a câștigat popularitatea.

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Articol editat de Radio Resita, 12 februarie 2024, 07:15

Se crede că bazele tradițiilor culinare ucrainene au fost puse acum mai bine de 7.000 de ani. Se pare că vechii locuitori ai teritoriului făceau un fel de pâine din diferite cereale  care a devenit mai apoi capul tuturor meselor. La început se făcea pâinea din cereale proaspete, apoi s-a făcut din făină uscată.  În unele regiuni ale Ucrainei au fost adăugate diferite ingrediente, care au contribuit la varietatea incredibilă. Acest lucru este dovedit chiar de scrisorile lui Balzac. Citez: „…Când vii în Ukraina, în acest paradis pământesc, am observat deja 77 de moduri de a face pâine”, am încheiat citatul.  
Datorită faptului că pământul ucraineenilor a făcut parte  multă vreme din state diferite și a fost sub influența diferitelor naționalități, caracteristicile culturale ale regiunilor au fost separate unele de altele.
Factorii geografici au jucat un rol important. Dar, în ciuda acestui fapt, pe întreg teritoriul există un set omogen de materii prime alimentare (carne de porc, untură, sfeclă roșie, făină de grău, leguminoase, uleiuri vegetale) și un mod de prelucrare pentru aceasta. Mâncărurile tradiționale ucrainene sunt în principal fierte, coapte sau fripte.

Vă spun cum se gătește un cotlet în stil kievean din carne de pui tocată.
Pregătim:
– 500 de gr de carne de pui tocată
– o cană de făină
– o cană de pesmet
– 100 de gr de untură
– o legătură de mărar
– 100 de gr de unt
– 3 ouă
– piper proaspăt râșnit și sare după gust

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Mixăm într-un bol carnea de pui tocată cu 100 de gr de untură. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm sârguincios.
Spălăm firele de mărar și le tocăm cu cuțitul. Împărțim 100 de gr de unt în 6 cuburi. Tot în 6 părți împărțim și carnea amestecată cu untură. Spargem într-un castron 3 ouă și le batem puțin cu o furculiță.

Rulăm cuburile de unt în mărar tocat. Punem o bucată de unt cu mărar în fiecare bucată de carne tocată și facem bile pe care le aplatizăm. Carnea o ungem cu ulei.
Tăvălim carnea în pesmet, apoi în ou și pesmet și încă o dată în ou și pesmet. În acest fel, vom obține un înveliș pane dublu. Bucățile de carne se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în cuptor pentru 30- 40 de minute la 180 de grade Celsius.

Dacă ucraineeni sunt mari consumatori de cartofi ar fi normal, dacă vă hotărâți să preparați aceste cotlete din carne tocată de pui, să le serviți cu cartofi, gătiți în ce fel doriți.

Poftă bună și bucurați-vă de de ce preparați!

Daniel Babun

(klopotenko.com)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă