Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Și astăzi vă prezint o rețetă din Ucraina. Locuitorii țării sunt oameni prietenoși și ospitalieri care știu să se hrănească pregătind o masă generoasă. De acestă prietenie și ospitalitate nu au parte rușii după ce le-au cotropit teritoriul.  
Fiecare regiune din Ucraina are propriile sale caracteristici gastronomice unice.
Regiunea Kiev dezvăluie o bogăție gastronomică.
Foarte gătită acasă este o rețetă de friptură cu cartofi.
Carnea marinată în ierburi și aromată cu legume este tradițională pe teritoriul regiunii Kiev chiar din vremea Rusiei Kievene. Cu toate acestea doar familie bogate și nobile și-au putut permite acest preparat. În regiunea Kiev cultivarea cartofilor este răspândită și s-au hotărât cu sute de ani în urmă să îi adauge la fripturi. În plus, tipul de hrană a devenit mai accesibil pentru diferite segmente ale populației. Așa și-a câștigat popularitatea.

Cotlet în stil kievean din carne de pui tocată

Articol editat de Radio Resita, 12 februarie 2024, 07:15

Se crede că bazele tradițiilor culinare ucrainene au fost puse acum mai bine de 7.000 de ani. Se pare că vechii locuitori ai teritoriului făceau un fel de pâine din diferite cereale  care a devenit mai apoi capul tuturor meselor. La început se făcea pâinea din cereale proaspete, apoi s-a făcut din făină uscată.  În unele regiuni ale Ucrainei au fost adăugate diferite ingrediente, care au contribuit la varietatea incredibilă. Acest lucru este dovedit chiar de scrisorile lui Balzac. Citez: „…Când vii în Ukraina, în acest paradis pământesc, am observat deja 77 de moduri de a face pâine”, am încheiat citatul.  
Datorită faptului că pământul ucraineenilor a făcut parte  multă vreme din state diferite și a fost sub influența diferitelor naționalități, caracteristicile culturale ale regiunilor au fost separate unele de altele.
Factorii geografici au jucat un rol important. Dar, în ciuda acestui fapt, pe întreg teritoriul există un set omogen de materii prime alimentare (carne de porc, untură, sfeclă roșie, făină de grău, leguminoase, uleiuri vegetale) și un mod de prelucrare pentru aceasta. Mâncărurile tradiționale ucrainene sunt în principal fierte, coapte sau fripte.

Vă spun cum se gătește un cotlet în stil kievean din carne de pui tocată.
Pregătim:
– 500 de gr de carne de pui tocată
– o cană de făină
– o cană de pesmet
– 100 de gr de untură
– o legătură de mărar
– 100 de gr de unt
– 3 ouă
– piper proaspăt râșnit și sare după gust

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Mixăm într-un bol carnea de pui tocată cu 100 de gr de untură. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm sârguincios.
Spălăm firele de mărar și le tocăm cu cuțitul. Împărțim 100 de gr de unt în 6 cuburi. Tot în 6 părți împărțim și carnea amestecată cu untură. Spargem într-un castron 3 ouă și le batem puțin cu o furculiță.

Rulăm cuburile de unt în mărar tocat. Punem o bucată de unt cu mărar în fiecare bucată de carne tocată și facem bile pe care le aplatizăm. Carnea o ungem cu ulei.
Tăvălim carnea în pesmet, apoi în ou și pesmet și încă o dată în ou și pesmet. În acest fel, vom obține un înveliș pane dublu. Bucățile de carne se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în cuptor pentru 30- 40 de minute la 180 de grade Celsius.

Dacă ucraineeni sunt mari consumatori de cartofi ar fi normal, dacă vă hotărâți să preparați aceste cotlete din carne tocată de pui, să le serviți cu cartofi, gătiți în ce fel doriți.

Poftă bună și bucurați-vă de de ce preparați!

Daniel Babun

(klopotenko.com)

Etichete:
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie