Ascultă Radio România Reșița Live

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2024, 07:33

Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană situată la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia.
Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu al UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE. Ciprul este stat membru al UE din 2004 și membru al zonei euro din 2008.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant este rețeta din Insula Afroditei.
Această rețetă de conopidă este felul de mâncare gustos, plin de arome gourmet. În plus, are un conținut scăzut de calorii și este fără gluten.

Pentru prepararea conopidei folosim:
– o conopidă fără frunzele mai mari
– 40 de ml de ulei de măsline
– câte o lingură de coriandru, turmeric și chimen
– jumătate de linguriță de pudră de chili
– sare și piper.
Pentru hummus:
– 200 de gr de năut fiert și scurs
– 20 de ml de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată
– o linguriță de usturoi zdrobit
– 20 gr de tahini
– sucul de la o lămâie
– o lingură de chimen
– un sfert de linguriță de chili
– 100 de ml de apă
– sare și piper.
Pentru servire:
– semințele de la o jumătate de rodie
– frunze proaspete de coriandru.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem uleiul de măsline, condimentele, sarea și piperul într-un castron mare și amestecăm. Luăm conopida și o amestecăm temeinic cu sosul având grijă ca leguma să fie bine acoperită. Asezăm conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit cam o oră și jumătate sau până când conopida este fragedă.

Aproape de sfârșitul timpului de gătit conopida, încălzim uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugăm ceapa și usturoiul și prăjim ușor timp de 3-4 minute până se înmoaie, apoi adăugăm năutul și le gătim împreună timp de încă 2-3 minute. Golim conținutul tigăii într-un vas și pasăm cu un mixer vertical. Adăugăm tahini, sucul de lămâie, chimen, chili, sare, piper și apă. Continuăm mixatul până obținem un piure. Se poate pasa și cu un zdrobitor de cartofi fără folosirea instrumentelor electrice.

Conopida prăjită se așează pe o farfurie având ca bază hummus-ul. Presărăm semințe de rodie și frunze de coriandru.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(european-union.europa.eukathimerini.com.cy)

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir