Ascultă Radio România Reșița Live

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2024, 07:33

Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană situată la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia.
Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu al UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE. Ciprul este stat membru al UE din 2004 și membru al zonei euro din 2008.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant este rețeta din Insula Afroditei.
Această rețetă de conopidă este felul de mâncare gustos, plin de arome gourmet. În plus, are un conținut scăzut de calorii și este fără gluten.

Pentru prepararea conopidei folosim:
– o conopidă fără frunzele mai mari
– 40 de ml de ulei de măsline
– câte o lingură de coriandru, turmeric și chimen
– jumătate de linguriță de pudră de chili
– sare și piper.
Pentru hummus:
– 200 de gr de năut fiert și scurs
– 20 de ml de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată
– o linguriță de usturoi zdrobit
– 20 gr de tahini
– sucul de la o lămâie
– o lingură de chimen
– un sfert de linguriță de chili
– 100 de ml de apă
– sare și piper.
Pentru servire:
– semințele de la o jumătate de rodie
– frunze proaspete de coriandru.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem uleiul de măsline, condimentele, sarea și piperul într-un castron mare și amestecăm. Luăm conopida și o amestecăm temeinic cu sosul având grijă ca leguma să fie bine acoperită. Asezăm conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit cam o oră și jumătate sau până când conopida este fragedă.

Aproape de sfârșitul timpului de gătit conopida, încălzim uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugăm ceapa și usturoiul și prăjim ușor timp de 3-4 minute până se înmoaie, apoi adăugăm năutul și le gătim împreună timp de încă 2-3 minute. Golim conținutul tigăii într-un vas și pasăm cu un mixer vertical. Adăugăm tahini, sucul de lămâie, chimen, chili, sare, piper și apă. Continuăm mixatul până obținem un piure. Se poate pasa și cu un zdrobitor de cartofi fără folosirea instrumentelor electrice.

Conopida prăjită se așează pe o farfurie având ca bază hummus-ul. Presărăm semințe de rodie și frunze de coriandru.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(european-union.europa.eukathimerini.com.cy)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale