Ascultă Radio România Reșița Live

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2024, 07:33

Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană situată la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia.
Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu al UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE. Ciprul este stat membru al UE din 2004 și membru al zonei euro din 2008.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant este rețeta din Insula Afroditei.
Această rețetă de conopidă este felul de mâncare gustos, plin de arome gourmet. În plus, are un conținut scăzut de calorii și este fără gluten.

Pentru prepararea conopidei folosim:
– o conopidă fără frunzele mai mari
– 40 de ml de ulei de măsline
– câte o lingură de coriandru, turmeric și chimen
– jumătate de linguriță de pudră de chili
– sare și piper.
Pentru hummus:
– 200 de gr de năut fiert și scurs
– 20 de ml de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată
– o linguriță de usturoi zdrobit
– 20 gr de tahini
– sucul de la o lămâie
– o lingură de chimen
– un sfert de linguriță de chili
– 100 de ml de apă
– sare și piper.
Pentru servire:
– semințele de la o jumătate de rodie
– frunze proaspete de coriandru.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem uleiul de măsline, condimentele, sarea și piperul într-un castron mare și amestecăm. Luăm conopida și o amestecăm temeinic cu sosul având grijă ca leguma să fie bine acoperită. Asezăm conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit cam o oră și jumătate sau până când conopida este fragedă.

Aproape de sfârșitul timpului de gătit conopida, încălzim uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugăm ceapa și usturoiul și prăjim ușor timp de 3-4 minute până se înmoaie, apoi adăugăm năutul și le gătim împreună timp de încă 2-3 minute. Golim conținutul tigăii într-un vas și pasăm cu un mixer vertical. Adăugăm tahini, sucul de lămâie, chimen, chili, sare, piper și apă. Continuăm mixatul până obținem un piure. Se poate pasa și cu un zdrobitor de cartofi fără folosirea instrumentelor electrice.

Conopida prăjită se așează pe o farfurie având ca bază hummus-ul. Presărăm semințe de rodie și frunze de coriandru.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(european-union.europa.eukathimerini.com.cy)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă