Ascultă Radio România Reșița Live

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

Articol editat de Valentina Adam, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde este rețeta acestei zile de viețuitoare acvatice.
Ingrediente pentru preparare:
– 4 bucăți de cod dezosat
– două linguri de ulei de măsline
– 300 de gr de ciuperci
– 6 cartofi potriviți
– o ceapă mare
– o ceașcă de ulei de floarea soarelui
– jumătate de buchet de pătrunjel
– 200 de gr de spanac sau baby spanac
– 200 de ml de smântână cu cel puțin 10% grăsime
– două linguri de făina universală
– 100 de ml de lapte
– un sfert de linguriță de nucşoara
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Sărați peștele și îl lăsați o oră ca să-și tragă sarea. După aceea îl tăvăliți prin făină și prăjiți-l în ulei de măsline.
Se trece la prepararea sosului verde. Se opărește spanacul în apă clocotită pentru cel mult un minut, apoi se scurge, se toacă mărunt și se amestecă cu smântână.
Se prepară sosul Bechamel. Făina se călește în ulei de floarea soarelui. Se lucrează la două mâini pentru că laptele se încinge separat și în el se presară nucșoară. În laptele fierbinte se adaugă făina făcută rântaș, se amestecă încontinu și se fierbe 15 minute până se îngroașă.
Combinația rezultată se amestecă împreună cu masa de spanac și smântână. Se adaugă piper negru și sare dacă este necesar.

Prăjiți ciupercile într-o tigaie, adăugați cartofii tăiați în jumătate. Puneți și ceapa, pătrunjelul, sare și amestecați. Pe o farfurie se așează câte un pește prăjit cu crustă aurie crocantă și interior delicat. Sosul verde se pune în jurul peștelui. În partea cealată se garnisește cu cartofi și ciuperci prăjite. Deasupra se toarnă sos Bechamel pentru înfrumusețare și o sporire de gust. Pentru a da senzația de prospețime presărați frunze tocate de coriandru. Cine dorește poate stropi cu puțină zeamă de lămâie. Credeți-mă, nu invitați patru persoane la masă pentru că doi meseni rad tot din farfurie. dacă aveți invitați, dublați sau triplați ingredientele.

Aromele degajate de Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde sunt nemaipomenite. Crusta aurie crocantă și carnea suculentă care se destramă în fâșii sunt o încântare pentru ochi și pastilele gustative.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie