Ascultă Radio România Reșița Live

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la Radio Reșița. Acesta este un bun prilej să vă invit să preparați Clătite brașovence.
Acest preparat delicios este mai laborios și presupune și puțină răbdare până la rezultatul final care este de senzație.
Pentru a face clătitele sunt necesare următoarele ingrediente:
– două căni rase de făină
– 3 ouă
– 300 de gr de iaurt grecesc cu minim 10% grăsime
– un praf de sare
– 30 de gr de unt topit
– 550 de ml de apă minerală
– ulei vegetal pentru prăjit.
Preparam clătitele așa cum bine se știe. Se amestecă ingredientele și se prăjesc pe rând. Când sunt finalizate ne apucăm de sosul de carne.
Pentru acesta folosim:
– un piept mare de pui
– două linguri de ulei vegetal
– o ceapă
– un ardei gras roșu
– un morcov
– două linguri de pastă de ardei
– o cană de Passata de roșii care poate fi înlocuită cu sos de roșii
– busuioc
– oregano
– rozmarin
– piper alb și sare după gust
– 100 de ml de vin alb dulce
– o lingură de zahăr pentru un sos dulce acrișor
– o cană de apă.
Pieptul de pui se toacă. La fel se procedează cu ceapa, morcovul și ardeiul. Carnea și legumele se amestecă.
Într-o tigaie se toarnă uleiul și când se încinge se pune compoziția cu carne care se înăbușă. Se toarnă la jumătatea timpului și apa. Amestecul rămâne pe foc până când carnea devine fragedă și legumele s-au gătit. Acum se adaugă pasta de ardei, vinul, Passata, condimentele și reglăm gustul cu sare și piper alb. Mai lăsăm să dea câteva clocote și după care o rezervăm și ne apucăm de sosul Bechamel cu cașcaval.

Clătite brașovene

Articol editat de Radio Resita, 13 iulie 2024, 10:33 / actualizat: 14 iulie 2024, 10:35

Acest sos îl preparăm din:
– 3 linguri de făină
– 150 de gr de brânză Emmentaler sau Tilsit
– jumătate de litru de lapte
– 50 gr unt
– sare
– parmezan pentru presărat deasupra.
Pentru acest sos Bechamel punem untul într-o tigaie și îl topim la foc mic. Adăugăm făina cernută în prealabil și amestecăm cu un tel să nu se cocoloșească. Turnăm laptele în fir subțire amestecând constant. Când se îngroașă punem brânză Emmentaler sau Tilsit. Amestecăm și mai lăsăm pe foc maxim 15 min. Avem grijă să nu se lipească de fund.

Trecem la următoarea etapă. Punem sosul cu carne pe fiecare clătită, o împăturim și îi închidem capetele. Într-o tavă punem clătitele și turnăm sosul Bechamel. Introducem tava la cuptor să se coacă brașovencele. La jumătatea intervalului de timp scoatem tava și presărăm deasupra parmezan. Când s-au rumenit scoatem tava și lăsăm să se răcească, să se împrietenească aromele și se poate servi. Cine dorește înobilează clătitele cu smântână.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto pinterest.com

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie