Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Astăzi nu vă prezint rețete cu tradiție din bucătăria românească, poate doar felul doi, dar și acela reinterpretat.

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Articol editat de Radio Resita, 24 martie 2024, 11:21

La primul fel vă propun Ciorbă de lobodă deoarece a apărut prin piețe, Evantai din carne de porc cu legume și Salam de biscuiți.
 

Igrediente folosite pentru primul fel:
– 10 legături de lobodă
– două legături de ceapă verde
– 3 linguri de pastă de tomate
– 4 linguri de orez
– sare după gust
– o legătură de leuștean verde
– 3 linguri de ulei
– un ou
– borș după gust
Spălăm loboda bine sub jet de apă rece, apoi o tăiem fidea. Ceapa se curată, se spală și se taie rondele. Punem ceapa la călit, apoi când s-a înmuiat adăugăm loboda și mai lăsăm câteva minute. Completăm cu apă și lăsăm să fiarbă, la foc potrivit. Când loboda s-a fiert adăugăm orezul spălat în mai multe ape și lăsat jumătate de ceas la hidratare. Lăsăm ciorba pe foc, până când orezul este bine fiert. Separat fiebem borșul și îl adăugăm în oală. Se poate prepara ciorba și fără borș. Este la fel de gustoasă.
Adăugăm pasta de tomate, batem un ou cu care dregem ciorba și mai dăm câteva clocote. Leușteanul bine spălat îl tăiem mărunt. Când ciorba este gata, oprim focul și presărăm leuștean verde deasupra. Servim ciorbă caldă, dar este o minunăție și rece.

Pentru al doilea fel vă invit la un Evantai din carne de porc cu legume.

Ingredientele necesare:
– 1,5 kg pulpă de porc
– câte un ardei gras și unul Kapia
– sare și piper negru măcinat
– ulei pentru călit legumele
– unt pentru uns tava
– 300 de ml de suc de roșii
– 200 de ml de apă
– o legătură de pătrunjel verde
Carnea se șterge și se feliază, lăsând baza nepătrunsa cam un centimetru. Se masează cu sare și piper. Legumele se spală, se șterg și se taie rondele. Se sărează, se piperează și se călesc în ulei, pe rând. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
Carnea se așază în tava unsă cu unt și se aranjază legumele printre felii. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. După ce se pătrund legumele și carnea, se toarnă sucul de roșii, apă și pătrunjelul spălat și tocat. Se introduce tava din nou la cuptor pentru încă 10-15 minute, fără a fi acoperită. Cine dorește poate să prepare orez dacă nu vrea să manânce legumele.

La desert ne îndulcim cu Salam de biscuiți.
Ca ingrediente sunt necesare:
– un kg de biscuiți
– 500 de gr de rahat colorat
– 300 de ml de lapte dulce
– 500 de gr de zahăr
– 250 de gr de unt
– 3 linguri de cacao
– 100 de gr de stafide
– 25 de ml de esență de rom
– 150 de gr de fulgi de cocos.

Mai întâi de toate punem stafidele în esența de rom în care am pus o lingură de apă. Lăsăm să se hidrateze și să se îmbete. Rahatul colorat îl tăiem cuburi mici. Biscuiții ii mărunțim. Într-o cratiță punem laptele și zahărul și o așezăm la foc mic amestecând până se dizolvă tot zahărul. Când zahărul s-a topit adăugăm untul și cacao. După aceea luăm siropul de pe foc, punem stafidele cu rom și rahatul tăiat cuburi și amestecăm până se omogenizează. Amestecul acesta îl turnăm peste biscuiți și amestecăm bine până se omogenizează totul. Întindem pe masă o folie alimentară și presăram pe ea fulgii de coco. Apoi punem compoziția și modelăm cu mâna în formă de salam. Rulăm strâns și legăm la capete. Se da două ore la frigider după care îl putem felia și savura.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, Ciorbă de lobodă, Evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți!

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie