Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Astăzi nu vă prezint rețete cu tradiție din bucătăria românească, poate doar felul doi, dar și acela reinterpretat.

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Articol editat de Radio Resita, 24 martie 2024, 11:21

La primul fel vă propun Ciorbă de lobodă deoarece a apărut prin piețe, Evantai din carne de porc cu legume și Salam de biscuiți.
 

Igrediente folosite pentru primul fel:
– 10 legături de lobodă
– două legături de ceapă verde
– 3 linguri de pastă de tomate
– 4 linguri de orez
– sare după gust
– o legătură de leuștean verde
– 3 linguri de ulei
– un ou
– borș după gust
Spălăm loboda bine sub jet de apă rece, apoi o tăiem fidea. Ceapa se curată, se spală și se taie rondele. Punem ceapa la călit, apoi când s-a înmuiat adăugăm loboda și mai lăsăm câteva minute. Completăm cu apă și lăsăm să fiarbă, la foc potrivit. Când loboda s-a fiert adăugăm orezul spălat în mai multe ape și lăsat jumătate de ceas la hidratare. Lăsăm ciorba pe foc, până când orezul este bine fiert. Separat fiebem borșul și îl adăugăm în oală. Se poate prepara ciorba și fără borș. Este la fel de gustoasă.
Adăugăm pasta de tomate, batem un ou cu care dregem ciorba și mai dăm câteva clocote. Leușteanul bine spălat îl tăiem mărunt. Când ciorba este gata, oprim focul și presărăm leuștean verde deasupra. Servim ciorbă caldă, dar este o minunăție și rece.

Pentru al doilea fel vă invit la un Evantai din carne de porc cu legume.

Ingredientele necesare:
– 1,5 kg pulpă de porc
– câte un ardei gras și unul Kapia
– sare și piper negru măcinat
– ulei pentru călit legumele
– unt pentru uns tava
– 300 de ml de suc de roșii
– 200 de ml de apă
– o legătură de pătrunjel verde
Carnea se șterge și se feliază, lăsând baza nepătrunsa cam un centimetru. Se masează cu sare și piper. Legumele se spală, se șterg și se taie rondele. Se sărează, se piperează și se călesc în ulei, pe rând. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
Carnea se așază în tava unsă cu unt și se aranjază legumele printre felii. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. După ce se pătrund legumele și carnea, se toarnă sucul de roșii, apă și pătrunjelul spălat și tocat. Se introduce tava din nou la cuptor pentru încă 10-15 minute, fără a fi acoperită. Cine dorește poate să prepare orez dacă nu vrea să manânce legumele.

La desert ne îndulcim cu Salam de biscuiți.
Ca ingrediente sunt necesare:
– un kg de biscuiți
– 500 de gr de rahat colorat
– 300 de ml de lapte dulce
– 500 de gr de zahăr
– 250 de gr de unt
– 3 linguri de cacao
– 100 de gr de stafide
– 25 de ml de esență de rom
– 150 de gr de fulgi de cocos.

Mai întâi de toate punem stafidele în esența de rom în care am pus o lingură de apă. Lăsăm să se hidrateze și să se îmbete. Rahatul colorat îl tăiem cuburi mici. Biscuiții ii mărunțim. Într-o cratiță punem laptele și zahărul și o așezăm la foc mic amestecând până se dizolvă tot zahărul. Când zahărul s-a topit adăugăm untul și cacao. După aceea luăm siropul de pe foc, punem stafidele cu rom și rahatul tăiat cuburi și amestecăm până se omogenizează. Amestecul acesta îl turnăm peste biscuiți și amestecăm bine până se omogenizează totul. Întindem pe masă o folie alimentară și presăram pe ea fulgii de coco. Apoi punem compoziția și modelăm cu mâna în formă de salam. Rulăm strâns și legăm la capete. Se da două ore la frigider după care îl putem felia și savura.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, Ciorbă de lobodă, Evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți!

Daniel Babun

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă