Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Astăzi nu vă prezint rețete cu tradiție din bucătăria românească, poate doar felul doi, dar și acela reinterpretat.

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Articol editat de Radio Resita, 24 martie 2024, 11:21

La primul fel vă propun Ciorbă de lobodă deoarece a apărut prin piețe, Evantai din carne de porc cu legume și Salam de biscuiți.
 

Igrediente folosite pentru primul fel:
– 10 legături de lobodă
– două legături de ceapă verde
– 3 linguri de pastă de tomate
– 4 linguri de orez
– sare după gust
– o legătură de leuștean verde
– 3 linguri de ulei
– un ou
– borș după gust
Spălăm loboda bine sub jet de apă rece, apoi o tăiem fidea. Ceapa se curată, se spală și se taie rondele. Punem ceapa la călit, apoi când s-a înmuiat adăugăm loboda și mai lăsăm câteva minute. Completăm cu apă și lăsăm să fiarbă, la foc potrivit. Când loboda s-a fiert adăugăm orezul spălat în mai multe ape și lăsat jumătate de ceas la hidratare. Lăsăm ciorba pe foc, până când orezul este bine fiert. Separat fiebem borșul și îl adăugăm în oală. Se poate prepara ciorba și fără borș. Este la fel de gustoasă.
Adăugăm pasta de tomate, batem un ou cu care dregem ciorba și mai dăm câteva clocote. Leușteanul bine spălat îl tăiem mărunt. Când ciorba este gata, oprim focul și presărăm leuștean verde deasupra. Servim ciorbă caldă, dar este o minunăție și rece.

Pentru al doilea fel vă invit la un Evantai din carne de porc cu legume.

Ingredientele necesare:
– 1,5 kg pulpă de porc
– câte un ardei gras și unul Kapia
– sare și piper negru măcinat
– ulei pentru călit legumele
– unt pentru uns tava
– 300 de ml de suc de roșii
– 200 de ml de apă
– o legătură de pătrunjel verde
Carnea se șterge și se feliază, lăsând baza nepătrunsa cam un centimetru. Se masează cu sare și piper. Legumele se spală, se șterg și se taie rondele. Se sărează, se piperează și se călesc în ulei, pe rând. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
Carnea se așază în tava unsă cu unt și se aranjază legumele printre felii. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. După ce se pătrund legumele și carnea, se toarnă sucul de roșii, apă și pătrunjelul spălat și tocat. Se introduce tava din nou la cuptor pentru încă 10-15 minute, fără a fi acoperită. Cine dorește poate să prepare orez dacă nu vrea să manânce legumele.

La desert ne îndulcim cu Salam de biscuiți.
Ca ingrediente sunt necesare:
– un kg de biscuiți
– 500 de gr de rahat colorat
– 300 de ml de lapte dulce
– 500 de gr de zahăr
– 250 de gr de unt
– 3 linguri de cacao
– 100 de gr de stafide
– 25 de ml de esență de rom
– 150 de gr de fulgi de cocos.

Mai întâi de toate punem stafidele în esența de rom în care am pus o lingură de apă. Lăsăm să se hidrateze și să se îmbete. Rahatul colorat îl tăiem cuburi mici. Biscuiții ii mărunțim. Într-o cratiță punem laptele și zahărul și o așezăm la foc mic amestecând până se dizolvă tot zahărul. Când zahărul s-a topit adăugăm untul și cacao. După aceea luăm siropul de pe foc, punem stafidele cu rom și rahatul tăiat cuburi și amestecăm până se omogenizează. Amestecul acesta îl turnăm peste biscuiți și amestecăm bine până se omogenizează totul. Întindem pe masă o folie alimentară și presăram pe ea fulgii de coco. Apoi punem compoziția și modelăm cu mâna în formă de salam. Rulăm strâns și legăm la capete. Se da două ore la frigider după care îl putem felia și savura.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, Ciorbă de lobodă, Evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți!

Daniel Babun

Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane