Ascultă Radio România Reșița Live

Cigher sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni.

Cigher sarma

Articol editat de Radio Resita, 8 ianuarie 2024, 08:06

Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Există cele mai multe soiuri de brânză și alte produse lactate fermentate decât în alte zone ale lumii. Cartofii sunt o plantă importantă în alimentația europenilor. Salatele (mâncăruri reci cu legume crude sau fierte, uneori cu sosuri) fac parte integrantă din bucătăria europeană. Mâncărurile reci, calde, sărate și dulci sunt de obicei servite strict separat, în această ordine, ca aperitive sau supe, feluri principale și deserturi. Din punct de vedere istoric, bucătăria europeană s-a dezvoltat în curțile regale europene și curțile aristocratice.
Bucătăria europeană include o utilizare largă a cărnii, de la păsări la bovine, ovine, porcine, vânat variat, pește și fructe de mare.

Turcia este o țară care face parte din Orientul Mijlociu prin poziție și tip de bucătărie, dar o parte din ea aparține teritoriului european. Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3% Europa (în peninsula Balcanică). Teritoriul Turciei situat în Europa cuprinde provinciile Edirne, Kırklareli, Tekirdag și vestul Provinciei Istanbul.

Preparatul din Edirne la care m-am oprit este unul emblematic, Cigher sarma.
Se foloseste la preparare:
– un ficat de miel sau de berbec și prapurele animalului
– un pahar de orez
– 5 crenguțe de mentă proaspătă sau două linguri de mentă uscată
– o legătură de ceapă verde sau o ceapă mare
– câte două linguri de fistic și de coacăze
– două ouă
– o lingură de unt topit
– piper negru și sare.

În primul rând prapurele va fi lăsat la înmuiat în multă apă călduță. După ce ficatul este spălat și tăiat în bucăți mari, acesta va fi fiert aproximativ 10 minute. Ficatul fiert va fi tăiat în bucăți mici cu un cuțit ascuțit și cu vârful subțire. În acest proces venele vor fi curățate și separate.  

Între timp alunele sunt prăjite în unt până devin puțin roz, se adăugă orezul spălat și procesul de prăjire va continuă încă 3-4 minute. La final se toarnă o jumătate de pahar de apă fierbinte și se lasă pe foc până se absoarbe apă.

După ce stingeți focul ceapa tocată mărunt, sarea, piperul negru, menta și coacăzele vor fi amestecate în orezul fierbinte și lăsate să se aromatizeze aproximativ 10 minute. Prapurele înmuiat în apă caldă va fi așezată îngrijit pe o tavă cu fund plat. După odihnă, un ou va fi bătut și amestecat cu orezul cald, iar combinația rezultată va fi turnată în membrană.

Toate marginile prapurelui vor fi unite cu o scobitoare pentru a forma o bilă. Prapurele cu umplutură se pune în mijlocul tăvii cu scobitoarea de legătură jos. Prapurele se va unge cu ou bătut și se va turna pe marginile tăvii apa în care  s-a înmuiat. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute.

Se servește cu pâine plată caldă. Poftă bună și bucurați-vă de Cigher sarma din Edirne!

Daniel Babun

(edirne.ktb.gov.tr)

Etichete:
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie