Ascultă Radio România Reșița Live

Cigher sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni.

Cigher sarma

Articol editat de Radio Resita, 8 ianuarie 2024, 08:06

Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Există cele mai multe soiuri de brânză și alte produse lactate fermentate decât în alte zone ale lumii. Cartofii sunt o plantă importantă în alimentația europenilor. Salatele (mâncăruri reci cu legume crude sau fierte, uneori cu sosuri) fac parte integrantă din bucătăria europeană. Mâncărurile reci, calde, sărate și dulci sunt de obicei servite strict separat, în această ordine, ca aperitive sau supe, feluri principale și deserturi. Din punct de vedere istoric, bucătăria europeană s-a dezvoltat în curțile regale europene și curțile aristocratice.
Bucătăria europeană include o utilizare largă a cărnii, de la păsări la bovine, ovine, porcine, vânat variat, pește și fructe de mare.

Turcia este o țară care face parte din Orientul Mijlociu prin poziție și tip de bucătărie, dar o parte din ea aparține teritoriului european. Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3% Europa (în peninsula Balcanică). Teritoriul Turciei situat în Europa cuprinde provinciile Edirne, Kırklareli, Tekirdag și vestul Provinciei Istanbul.

Preparatul din Edirne la care m-am oprit este unul emblematic, Cigher sarma.
Se foloseste la preparare:
– un ficat de miel sau de berbec și prapurele animalului
– un pahar de orez
– 5 crenguțe de mentă proaspătă sau două linguri de mentă uscată
– o legătură de ceapă verde sau o ceapă mare
– câte două linguri de fistic și de coacăze
– două ouă
– o lingură de unt topit
– piper negru și sare.

În primul rând prapurele va fi lăsat la înmuiat în multă apă călduță. După ce ficatul este spălat și tăiat în bucăți mari, acesta va fi fiert aproximativ 10 minute. Ficatul fiert va fi tăiat în bucăți mici cu un cuțit ascuțit și cu vârful subțire. În acest proces venele vor fi curățate și separate.  

Între timp alunele sunt prăjite în unt până devin puțin roz, se adăugă orezul spălat și procesul de prăjire va continuă încă 3-4 minute. La final se toarnă o jumătate de pahar de apă fierbinte și se lasă pe foc până se absoarbe apă.

După ce stingeți focul ceapa tocată mărunt, sarea, piperul negru, menta și coacăzele vor fi amestecate în orezul fierbinte și lăsate să se aromatizeze aproximativ 10 minute. Prapurele înmuiat în apă caldă va fi așezată îngrijit pe o tavă cu fund plat. După odihnă, un ou va fi bătut și amestecat cu orezul cald, iar combinația rezultată va fi turnată în membrană.

Toate marginile prapurelui vor fi unite cu o scobitoare pentru a forma o bilă. Prapurele cu umplutură se pune în mijlocul tăvii cu scobitoarea de legătură jos. Prapurele se va unge cu ou bătut și se va turna pe marginile tăvii apa în care  s-a înmuiat. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute.

Se servește cu pâine plată caldă. Poftă bună și bucurați-vă de Cigher sarma din Edirne!

Daniel Babun

(edirne.ktb.gov.tr)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă