Ascultă Radio România Reșița Live

Carne Asada

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Astăzi vă invit să apreciați bucatele din Nicaragua.
Mâncarea acestei frumoase țări, clasificată drept „Țara lacurilor și vulcanilor”, este variată, bogată în arome și culori. Porumbul și derivatele sale sunt baza alimentelor din Nicaragua.
Există multe alimente originale care nu se regăsesc în bucătăriile din America Centrală, ceea ce face gastronomia țării unică.
Mâncărurile din Nicaragua au evoluat de-a lungul timpului, de la începuturile sale din vremurile precolumbiene, de la cucerirea spaniolă și până în zilele noastre.
Bucătăria nicaraguană folosește atât produse proprii, cât și multe ingrediente provenite din diverse părți ale lumii, precum: usturoiul, roșiile, orezul, făina de grâu, scorțișoara și altele. Fructele care caracterizează regiunea sunt papaya, jocote, mango, yucca, tamarind, oregano și diferite tipuri de ierburi aromate.
Nicaragua este o republică din America Centrală. Cu toate că este cea mai mare țară din regiune, are cea mai mică densitate de locuitori, aproximativ 7 milioane de locuitori. Nicaragua se învecinează la nord cu Honduras, lungimea graniței fiind de 922 km, iar la sud cu Costa Rica, pe o lungime de 309 km. Coasta vestică este mărginită de Oceanul Pacific, iar la est se află Marea Caraibilor. Lungimea totală a țărmului este de 910 km.

Carne Asada

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:35

Numele țării este un derivat al numelui Nicarao, numele dat de tribul care a locuit pe malurile Lago de Nicaragua înainte de cucerirea Americilor de către spanioli. La acesta s-a adăugat cuvântul spaniol Agua, datorită multitudinii de lacuri din regiune.
Generalul Anastasio Somoza a devenit președintele Republicii Nicaragua la 1 ianuarie 1937, în urma unor alegeri trucate. El l-a demis din funcție pe fostul președinte, Juan Bautista Sacasa. Și o curiozitate legată de numele dictatorului Anastasio Somoza.

La data de 8 decembrie 1941, la doar 1 zi după Atacul de la Pearl Harbor, regimul lui Somoza a declarat război Japoniei. Au urmat Germania și Italia pe 11 decembrie și Ungaria, România și Bulgaria pe 19 decembrie. Niciun soldat nu a fost trimis pe front, dar Somoza a profitat de situație pentru a putea confisca proprietățile germanilor domiciliați în Nicaragua.

Carne Asada este preparatul nicaraguan propus astăzi.
Rețeta este una dintre cele mai emblematice din Nicaragua.

Pentru preparare sunt necesare:
– 3 kilograme de mușchi de porc
– 3 portocale sau lămâi
– o ceapă potrivită
– sare și piper
– roșii
– banane
– varză
– oţet

Spălăm carnea și o tăiem bucăți lungi, apoi trecem la adăugarea de portocale sau lămâi. Punem și ceapa tăiată  julienne. La final se condimentează cu sare și piper după gust.
Amestecăm și lăsăm la marinat timp de 30 de minute, dar  mai bine marinăm cu o zi înainte, pentru ca sucurile să se integreze în carne.
Pregătim grătarul și punem carnea noastră să se rumenească și verificăm constant să nu se ardă. Păstrăm carnea caldă într-un vas termic.

Ne mutăm în bucătărie. Punem într-o cratiță ulei, tăiem bananele felii sau fâșii și când uleiul este înfierbântat prăjim  bananele care trebuie să înoate în el.
Gătim timp de 3 până la 5 minute până când devin maro auriu, după care rezervăm.
În aceeași ulei rumenim și roșiile, dar nu înainte de-a scoate miezul și lichidul.  
Montăm farfuriile. În centru punem carnea și pe margini bananele și roșiile prăjite sau cum doriți dvs.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie