Ascultă Radio România Reșița Live

Buglama de pește la ceaun

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Buglama de pește la ceaun

Articol editat de Radio Resita, 1 martie 2024, 22:34

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește sau fructe de mare. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Buglama de pește la ceaun m-am gândit pentru astăzi. Preparatul este unul din Azerbaidjan pe care l-am reinterpretat. Buglama se face și cu alte tipuri de carne, fiind unul versatil.
Pentru cel cu pește ne trebuie:
– 1,5 kg de diferiți pești
– 4 ardei gras roșu
– 5 roșii din conservă fără piele
– 3 cepe peste medie
– 4 tulpini de Apio
– 3 căței de usturoi
– o lămâie
– 2 ardei iuți
– 100 ml de ulei vegetal
– frunze de pătrunjel, mărar și ceapă verde
– coriandru măcinat
– o lingură de curcuma
– piper negru proaspăt râșnit și sare de mare.

Ce este mai bun și mai sănătos decât pește și multe legume.  Curățăm și eviscerăm pești, iar după aceea trebuie feliați. Stropim carnea peștilor cu zeamă de lămâie, adăugăm curcuma, piper negru măcinat, sare, coriandru măcinat. Întindem marinada rezultată pe fiecare bucată de file.
Tranșele de pește rămân o oră la marinat.
După aceea aprindem focul la ceaun.

În acest timp tăiem mai rustic ceapa și ardeiul gras. Tăiem tulpinile de Apio cam de 4 centimetri. Feliem și roșiile.
Turnăm ulei vegetal în ceaun și cu o pensulă ungem pereții vasului cu ulei încălzit.
Toacăm fin ierburile usturoiul.
Punem ceapa în ulei încins și o călim până sticlește.  
Așezăm peștele peste ceapă, usturoiul tocat și legumele în straturi, inclusiv roșiile din conservă tăiate. Peste ele presărăm sare de mare, piper negru măcinat și ardeiul iute tăiat rondele.  Turnăm o parte din sosul în care au stat roșiile.
Acoperim totul cu o tavă și punem și capacul ceaunului. Combinația se gătește la foc mediu.

După 40 de minute ne debarasăm de capac. După încă 5 minute luăm și tava și mai lăsăm să scadă din lichid.
Tot procesul va dura aproximativ o oră.

Când servim, punem întâi legumele și după aceea carnea de pește și ceapa. Se poate mânca foarte bine cu pâine caldă, dar și cu mămăligă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă