Ascultă Radio România Reșița Live

Buglama de pește la ceaun

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Buglama de pește la ceaun

Articol editat de Radio Resita, 1 martie 2024, 22:34

Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește sau fructe de mare. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Buglama de pește la ceaun m-am gândit pentru astăzi. Preparatul este unul din Azerbaidjan pe care l-am reinterpretat. Buglama se face și cu alte tipuri de carne, fiind unul versatil.
Pentru cel cu pește ne trebuie:
– 1,5 kg de diferiți pești
– 4 ardei gras roșu
– 5 roșii din conservă fără piele
– 3 cepe peste medie
– 4 tulpini de Apio
– 3 căței de usturoi
– o lămâie
– 2 ardei iuți
– 100 ml de ulei vegetal
– frunze de pătrunjel, mărar și ceapă verde
– coriandru măcinat
– o lingură de curcuma
– piper negru proaspăt râșnit și sare de mare.

Ce este mai bun și mai sănătos decât pește și multe legume.  Curățăm și eviscerăm pești, iar după aceea trebuie feliați. Stropim carnea peștilor cu zeamă de lămâie, adăugăm curcuma, piper negru măcinat, sare, coriandru măcinat. Întindem marinada rezultată pe fiecare bucată de file.
Tranșele de pește rămân o oră la marinat.
După aceea aprindem focul la ceaun.

În acest timp tăiem mai rustic ceapa și ardeiul gras. Tăiem tulpinile de Apio cam de 4 centimetri. Feliem și roșiile.
Turnăm ulei vegetal în ceaun și cu o pensulă ungem pereții vasului cu ulei încălzit.
Toacăm fin ierburile usturoiul.
Punem ceapa în ulei încins și o călim până sticlește.  
Așezăm peștele peste ceapă, usturoiul tocat și legumele în straturi, inclusiv roșiile din conservă tăiate. Peste ele presărăm sare de mare, piper negru măcinat și ardeiul iute tăiat rondele.  Turnăm o parte din sosul în care au stat roșiile.
Acoperim totul cu o tavă și punem și capacul ceaunului. Combinația se gătește la foc mediu.

După 40 de minute ne debarasăm de capac. După încă 5 minute luăm și tava și mai lăsăm să scadă din lichid.
Tot procesul va dura aproximativ o oră.

Când servim, punem întâi legumele și după aceea carnea de pește și ceapa. Se poate mânca foarte bine cu pâine caldă, dar și cu mămăligă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei