[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac. Pornind de la o reţetă cunoscută, dacă schimbăm anumite ingrediente poate rezulta ceva delicios şi apetisant. Gătitul este foarte permisiv cu condiţia să respectam anumite reguli. Gătitul ne elibereaza de stres, dacă punem suflet pe lângă ingrediente şi ne dă bună dispoziţie, cel putin celor ataşaţi de arta culinara. Dar să lăsăm vorba şi să trecem la treabă ca să nu se altereze ingredientele.

Rețeta emisiuniiPaste cu anşoa

La aceasta reţetă de trebuinţă ne sunt următoarele ingrediente pentru patru porţii:

– un pachet de paste scurte sau lungi după preferinţe. Pentru o porţie de persoană sunt necesare 100 de grame de paste.

– un borcan de anşoa

– trei linguri de ulei de măsline sau doua linguri de ulei de măsline şi o lingură de ulei de floarea soarelui.

– un ardei iute. Ideal ar fi unul mic şi mediu de iute, cu sau fără seminţe.

omână bună de frunze de pătrunjel.

– patru sau cinci căţei de usturoi.

– opţional parmezan ras.

După ce am pregătit ingredientele şi le avem la îndemână trecem la gătirea lor. Punem o oală cu apă la fiert. Se recomandă ca pentru 100 de grame de paste să folosim un litru de apă. De regula, într-un pachet sunt 400 de grame de paste uscate şi în concluzie folosim 4 litri de apă. La un litru de apă fiartă se recomanda 7 grame de sare. Dacă nu se adaugă sare în apa în care se fierb pastele ele nu-şi dezvoltă acel gust caracteristic.

Punem pastele preferate şi amestecăm delicat în primele două minute ca să nu se lipească, iar după aceea mai rar. Într-o tigaie încăpătoare adăugăm trei linguri de ulei, caţeii de usturoi şi ardeiul iute tăiat în felii oblice. Punem tigaia pe foc şi o lăsăm doar atât cât usturoiul să aromatizeze uleiul. Adăugăm pătrunjelul tocat şi tot acum şi anşoa, după ce în prealabil a fost trecut sub un jet de apă pentru îndepărtarea excesului de sare.  Aceşti peşti mici, plini de savoare se pot folosi în aproape toate preparatele, de la sosuri până la pizza. Sunt peşti mici, săraţi şi îi găsim conservaţi la borcan cam în toate supermarketurile. Ei ofera o experienţă gustativă unică pentru că sunt un furnizor de umami – gustul suprem. Revenim la frunzele de pătrunjel,  acestea se toacă mai mare, mai grosier, mai rustic, pentru a nu-şi lăsa aroma pe blatul de lucru. Se amestecă şi se trage tigaia de pe foc.

Cu un cleşte de bucătărie scoatem pastele fierte după timpul recomandat de producător. Dăcă le dorim ”al dente” le scoatem cu un minut înainte, iar daca le vrem mai moi, cu un minut mai târziu decât specificaţia de pe pachet. Pastele luate cu clestele nu se scutură de apă şi se transferă direct în tigaie unde se amestecă delicat împreună cu uleiul, usturoiul, ardeiul iute, anşoa şi pătrunjelul. Se pun pe un platou de paste,  iar dacă nu aveţi se pot aranja şi pe o farfurie mai mare. Opţional, deasupra se rade parmezan. Se spune că peştele nu merge bine cu brânză. Doar se spune, pentru că adevărul este contrar.

Fiind un preparat specific bucătăriei Italiei, care prin varietatea şi bogăţia aromelor este considerată expresia artei culinare supreme, vă spun BUONO APETTITO.  

Cele mai citite

Related Articles