Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO/FOTO] Ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac.

[AUDIO/FOTO] Ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2022, 08:38 / actualizat: 15 martie 2023, 13:47

V-ați pus vreodata întrebarea de ce sunt mai mulți bărbați în gastronomie decât femei? Nu neapărat că sunt mai buni bucătari, dar într-o bucătărie de restaurant este foarte greu, îți trebuie multă putere, rezistență, și…nervi tari. În altă ordine de idei majoritatea bărbaților nu prea cântăresc ingredientele și pun după ochi. Dacă vorbim strict de bucătăria familială, femeile, pe lângă mâncare mai fac și alte treburi gospodărești. Prin periplurile mele prin Italia am văzut că majoritatea bărbaților care găteau și cântau. Este și cântatul un ingredient care face mâncarea mai gustoasă, pentru că atunci cand cânti te detașezi de alte griji. Gata cu vorba și să ne apucăm de treaba.

M-am gândit să vă propun pentru rubrica rezervată astăzi rețetei emisiunii o ciorbă uşoară, gustoasă şi apetisantă, ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat. Încă se mai găsesc frunze de sfeclă fragede prin grădini. De la început vă spun că vom avea nevoie de un ciolan afumat. Pregătim orezul,  două cepe feliate, doi căţei de usturoi pe care-i zdrobim, un morcov feliat şi el, ulei, sare, piper, smântână şi binenţeles frunze de sfeclă. Putem să l-e înlocuim cu frunze de salată, spanac, varză kale. Mai putem adăuga la final pătrunjel sau leuştean tocat.

Începem prin a scoate şoricul de pe ciolan și îl feliem ca să de-a  aromă de afumătură. Luăm şoricul şi-l punem într-o oală. Puneţi cât ulei consideraţi fiecare și aprinde-ţi focul la minim. Într-un alt recipient turnăm apă şi-l aşezăm pe foc mare. După ce şoricul şi-a lăsat aromele punem ceapa, usturoiul,  morcovul, sarea şi piperul. Ne concentrăm pe legume şi le amestecăm să nu se ardă. Când ceapa a devenit translucidă turnăm din apa pusă la fiert. Cam 3-4 degete peste legume şi lăsăm să fiarbă în linişte într-e 20 şi 30 de minute. După acest interval adăugăm cam două linguri de orez. Dacă este orez de calitate nu este necesar să-l spălăm. În apa pusă la fiert opărim cam 3 minute frunzele de sfeclă. Le scoatem pe un tocător şi le tăiem mai grosier. La trecerea a aproximativ 10 minute de când am pus orezul turnăm în oală şi frunzele de sfeclă tocate. Lăsăm să mai fiarbă împreună cam 3-4 minute şi tragem oala de pe foc pentru ca ingredientele să se odihnească şi să-şi transmită aromele.

Acum intră în scenă smântâna, pe care diluăm cu puţină apa. Turnăm jumătate de polonic de ciorbă, pe cât posibil doar lichid şi amestecăm sârguincios. Mai turnăm încă un polonic, amestecăm şi mai punem un polonic de lichid peste smântână. Operaţia este necesară pentru a nu se face cocoloaşe. Transferăm această compoziţie în oala cu ciorbă, amestecăm blând. Punem pătrunjel sau leuştean tocat şi după 2 minute se poate servi, dacă dorim cu pâine. Eu am mâncat o porţie caldă şi a doua zi una rece. Cea rece mi-a plăcut mai mult. Să vă fie de bine. A, era să uit. Ciolanul jupuit de șoric îl puteți găti la cuptor. Eu l-am fiert și a avut succes.

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie