[AUDIO/FOTO] Ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac.

V-ați pus vreodata întrebarea de ce sunt mai mulți bărbați în gastronomie decât femei? Nu neapărat că sunt mai buni bucătari, dar într-o bucătărie de restaurant este foarte greu, îți trebuie multă putere, rezistență, și…nervi tari. În altă ordine de idei majoritatea bărbaților nu prea cântăresc ingredientele și pun după ochi. Dacă vorbim strict de bucătăria familială, femeile, pe lângă mâncare mai fac și alte treburi gospodărești. Prin periplurile mele prin Italia am văzut că majoritatea bărbaților care găteau și cântau. Este și cântatul un ingredient care face mâncarea mai gustoasă, pentru că atunci cand cânti te detașezi de alte griji. Gata cu vorba și să ne apucăm de treaba.

M-am gândit să vă propun pentru rubrica rezervată astăzi rețetei emisiunii o ciorbă uşoară, gustoasă şi apetisantă, ciorbă de frunze de sfeclă cu orez şi şoric afumat. Încă se mai găsesc frunze de sfeclă fragede prin grădini. De la început vă spun că vom avea nevoie de un ciolan afumat. Pregătim orezul,  două cepe feliate, doi căţei de usturoi pe care-i zdrobim, un morcov feliat şi el, ulei, sare, piper, smântână şi binenţeles frunze de sfeclă. Putem să l-e înlocuim cu frunze de salată, spanac, varză kale. Mai putem adăuga la final pătrunjel sau leuştean tocat.

Începem prin a scoate şoricul de pe ciolan și îl feliem ca să de-a  aromă de afumătură. Luăm şoricul şi-l punem într-o oală. Puneţi cât ulei consideraţi fiecare și aprinde-ţi focul la minim. Într-un alt recipient turnăm apă şi-l aşezăm pe foc mare. După ce şoricul şi-a lăsat aromele punem ceapa, usturoiul,  morcovul, sarea şi piperul. Ne concentrăm pe legume şi le amestecăm să nu se ardă. Când ceapa a devenit translucidă turnăm din apa pusă la fiert. Cam 3-4 degete peste legume şi lăsăm să fiarbă în linişte într-e 20 şi 30 de minute. După acest interval adăugăm cam două linguri de orez. Dacă este orez de calitate nu este necesar să-l spălăm. În apa pusă la fiert opărim cam 3 minute frunzele de sfeclă. Le scoatem pe un tocător şi le tăiem mai grosier. La trecerea a aproximativ 10 minute de când am pus orezul turnăm în oală şi frunzele de sfeclă tocate. Lăsăm să mai fiarbă împreună cam 3-4 minute şi tragem oala de pe foc pentru ca ingredientele să se odihnească şi să-şi transmită aromele.

Acum intră în scenă smântâna, pe care diluăm cu puţină apa. Turnăm jumătate de polonic de ciorbă, pe cât posibil doar lichid şi amestecăm sârguincios. Mai turnăm încă un polonic, amestecăm şi mai punem un polonic de lichid peste smântână. Operaţia este necesară pentru a nu se face cocoloaşe. Transferăm această compoziţie în oala cu ciorbă, amestecăm blând. Punem pătrunjel sau leuştean tocat şi după 2 minute se poate servi, dacă dorim cu pâine. Eu am mâncat o porţie caldă şi a doua zi una rece. Cea rece mi-a plăcut mai mult. Să vă fie de bine. A, era să uit. Ciolanul jupuit de șoric îl puteți găti la cuptor. Eu l-am fiert și a avut succes.

Cele mai citite

Related Articles