Ascultă Radio România Reșița Live

Arrollado Huaso

 În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi pătrundem în bucătăria statului Chile.
Lucrările istoriografice despre bucătăria chiliană certifică faptul că este rezultatul fuziunii a trei tradiții culinare. În primul rând, cea indigenă, care a furnizat materiile prime precum porumb, cartofi, fasole, dovlecei și chili, care stau și în prezent la baza preparatelor creole. La rândul lor, cuceritorii spanioli au introdus o serie de produse, tehnici și practici culinare care, asociate cu ingredientele locale, au dat naștere bucătării mestizo, care s-a consolidat în epoca colonială. Mai târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, influența culturii franceze asupra obiceiurilor elitelor locale a avut ca rezultat adoptarea de noi rețete din gastronomia europeană.

Arrollado Huaso

Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 08:27

Ziua Bucătăriei Chilene a luat naștere în 2009, când prin Decret Prezidențial, s-a stabilit ca în 15 aprilie să fie ziua gastronomică a statului Chile.

Cum este bucătăria chiliană? Adevărul este că se remarcă prin aromele, ingredientele și culorile sale variate, ca un produs al diversității geografice a Chile care poate fi împărțită în Nord, Centru și Sud.

Propunerea mea din bucătăria chilienilor este Arrollado Huaso, adică o ruladă de carne de porc învelită în șoric. Sună apetisant, nu?
Ne trebuie:
– un kg de pulpă de porc
– 200 de gr de bacon
– o bucată de șoric de porc de aproximativ 25- 30 de cm
– bulion din picioare de porc.
Pentru marinadă folosim:
– o jumătate de cană de oțet de vin
– o linguriță de sare de mare
– o jumătate de linguriță de piper alb măcinat
– o linguriță de chimen pulbere
– o lingură de Oregano
– o linguriță de usturoi proaspat zdrobit
– ulei
– Chili Pepper

Să trecem la treabă.
Tăiem carnea de porc și baconul în fâșii de 2 cm lățime.
Amestecăm toate ingredientele pentru marinată și apoi punem pulpa de porc și baconul. Amestecăm cu mâinile bine de tot carnea să nu rămână nicio bucată neacoperită de marinadă. Acoperim cu folie film și dăm la frigider pentru cel putin 4 ore, ideal ar fi să rămână peste noapte.
Luăm șoricul, îl întindem și punem fâșiile de porc și bacon pe treimea inferioară a lui. Cu grijă și strâns, rulăm șoricul pentru a forma un cilindru.

Rulada o legăm cu ață de bucătărie. Sigilăm marginile și punem rulada într-o oală. Acoperim cu bulionul de picioare de porc.
Gătim la foc mediu spre mare până fierbe bulionul, apoi reducem la minim și lăsăm să fiarbă mocnit, cu oala acoperita, timp de 2 ore sau până când rulada este moale. Stingem focul și lăsăm să se răcească în bulion. După ce o scoatem din bulion tăiem ața.

Serviți Arrollado Huaso tăiată în felii ca aperitiv sau fel principal cu ce vă face plăcere.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(chile.travelmemoriachilena.gob.clgourmet.cl)

Etichete:
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie