Ascultă Radio România Reșița Live

Creamy Lemon Squares

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Creamy Lemon Squares

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:42 / actualizat: 27 ianuarie 2024, 9:32

Creamy Lemon Squares sau pe românește Pătrate Cremoase de Lămâie, sunt un amestec perfect de umplutură bogată de lămâie și o bază crocantă de biscuiți graham. Doar spunând aceste lucruri v-ați dat seama că este un amestec tentant de dulce și acidulat. Cu rădăcini în tradiția culinară americană, această rețetă prețuită a călătorit de-a lungul generațiilor, îmbrățișând multe mese festive și evenimente cu prezența sa delicioasă.
Fie că este vorba de o cină, un răsfăț memorabil la reuniuni cu prietenii sau de o simplă gustare de după-amiază, această prăjitură reușește să surprindă de fiecare dată.

Pentru preparare se folosesc:
– o cutie de lapte condensat îndulcit
– două gălbenușuri de ou
– o jumătate de cană de suc proaspăt de lămâie
– o cană și jumătate de firimituri de biscuiți Graham
– un sfert de cană de zahăr
– 4 linguri de unt topit și răcit.

Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Pregătim o tavă de copt de 20/20 cm. O tapetăm cu hârtie de copt sau o ungem cu unt.
Amestecăm componentele blatului: untul topit, firimiturile de biscuiți Graham și zahărul, până când obținem o textură asemănătoare cu nisipul umed.
Apăsăm uniform și ferm acest amestec pe fundul vasului de copt. Introducem în cuptorul preîncălzit și coacem aproximativ 10 minute sau până când capătă o culoare auriu deschis. Lăsăm să se răcească o jumătate de oră.
Trecem la umplutură. Amestecăm bine gălbenușurile de ou și laptele condensat îndulcit într-un castron.
Pe măsură ce amestecăm adăugăm în fir subțire sucul proaspăt de lămâie. Continuăm să amestecăm până compoziția devine netedă.
Turnăm acest amestec de lămâie peste blatul precoapt. Avem grijă să fie întins uniform.  
Coacem la aceeași temperatură încă 15 minute sau până când compoziția devine tare. După coacere, lăsăm minim o oră să se răcească și să se așeze.
Dacă ați folosit hârtie de pergament, ridicați blatul cu cremă de lămâie și apoi tăiați în porții dorite.
Savurați acest dulce-acru și catifelat al acestor pătrate cremoase de lămâie. Orice bucată rămasă poate fi refrigerată pentru răsfăț în viitor.
Acest desert iese în evidență ca o întruchipare clasică a aromelor armonizate. Juxtapunerea sa încântătoare de lămâie cremoasă cu o crustă crocantă va cuceri cu siguranță multe inimi.  Puteți da o notă de frișcă, puteți pudra cu zahăr sau să-i faceți un acompaniament de fructe de pădure proaspete și suculente, cum ar fi căpșunile sau afinele.

Serviți cu poftă și vă bucurați de minunata Creamy Lemon Squares, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar