Ascultă Radio România Reșița Live

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Articol editat de Radio Resita, 19 ianuarie 2024, 10:00

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.

Caras cu smântână este preparatul delicios din bucătăria poloneză, ucraineană și rusă.
„Unde nu există știucă, carasul este stăpân”, spun pescarii ucrainieni. Una dintre cele mai faimoase, populare și destul de accesibile preparate din pește este carasul prăjit, apoi înecat în smântână și copt.
Carasul este un pește foarte gustos, dar dacă este prins în baltă are un miros specific. Din această cauză, carasul este de obicei gătit cu condimente. Cel sălbatic nu are miros de mâl sau alge. Dacă carasul are dimensiuni destul de mari, poate fi umplut, de exemplu, cu orez și ouă.
Rețetele de caras sunt de obicei destul de simple. Eroul poveștii lui Cehov „Sirena” a spus: „Dintre peștii tăcuți, cel mai bun este carasul prăjit în smântână; doar să nu miroase a noroi și să fie delicat, trebuie să-l ții în lapte o zi întreagă.”

Ingrediente necesare pentru Caras cu smântână:
– un caras de un kg întreg
– o cană de smântână cu cel puțin 30% grăsime
– un pahar de lapte
– 5 linguri de unt
– sare, piper și o jumătate de legătură de mărar.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Curățăm carasul, îl clătim bine în apă rece și îl uscăm cu prosoape de hârtie. Ungem carasul pe toate părțile cu unt topit, sare și piper. Tăiem ceapa în rondele subțiri și tocăm mărunt mărarul.
Punem peștele și ceapa pregătite într-un vas de fontă sau într-o tigaie antiaderentă. Introducem recipientul neacoperit în cuptorul preîncălzit și coacem până se rumeneste, aproximativ 15 minute.

Amestecăm smântâna cu laptele și reglăm cu sare după gust. Turnăm acest amestec peste caras punem vasul din nou în cuptor. Gătim până se îngroașă sosul, aproximativ 20 de minute.

Se servește carasul presărat cu mărar tocat și cu o mămăligă alături. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisineaz.com)

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă