Ascultă Radio România Reșița Live

Bourguignon de vită

Cum bine știți în fiecare zi de luni descoperim câte o rețetă din gastronomia țărilor Europei. Pe Bătrânul Continent sunt mâncăruri care satisfac cele mai fine gusturi. Cu puține ingrediente, fără să se abuzeze de  condimente și mirodenii, bucătăriile europene sunt delicioase, sățioase și pline de arome.

Bourguignon de vită

Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 08:21

De astăzi, timp de trei ediții vom descoperi gastronomia Belgiei.
Belgia nu este o țară mare. Ea se învecinează cu Franța, Germania, Olanda și Marea Nordului. Acolo se vorbesc trei limbi, franceza, flamanda și germana. Bucătăria belgiană este foarte variată, cu diversități regionale semnificative, reflectând în același timp bucătăriile vecine din Franța, Germania și Țările de Jos. Se spune uneori că mâncarea belgiană este servită în cantitatea bucătăriei germane, dar cu calitatea mâncărurilor franceze.

Fiecare regiune își cultivă tradițiile. În orașul Bruxelles, a apărut o nouă cultură, în întregime europeană, occidentală.
Bucătăria acestei țări mici a produs multe mâncăruri populare la nivel internațional: la urma urmei, toată lumea știe de cartofi prăjiți, vafele belgiene și pralinele. Ciocolata belgiană este considerată, pe bună dreptate, cea mai bună din lume.

Cartofii prăjiți belgieni sunt celebri în lume. În Bruges există chiar și Muzeul Frit, unde puteți afla multe lucruri interesante despre istoria cartofilor prăjiți și vă puteți minuna de ustensilele de bucătărie istorice. Cartofii prăjiți belgieni perfecti sunt gătiți de două ori într-un amestec de grăsime animală și vegetală. Cea mai folosită grăsime animală este cea de la rinichii de vită. Soiurile potrivite de cartofi Bintje, Agria sau Désirée. Potrivit legendei, rețeta de cartofi prăjiți belgieni își are originea în zona din jurul Liège în anii 1750, când râurile erau înghețate și pescarii nu puteau pescui. În loc de pește, pur și simplu au prăjit bețișoare de cartofi.

Cui nu-i plac cartofii prăjiți alături de o bere? Să știți că din 2016 berea belgiană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Dar să revin la gătit. Prima regiune în care poposim gastronomic este Flandra.

Bucătăria flamandă este simplă, autentică și gustoasă. Produsele tipice din această regiune din nordul Belgiei sunt numeroase și de înaltă calitate.
Este imposibil să vorbim despre bucătăria flamandă fără să ne imaginăm parfumul dulce al carbonadei, un fel de mâncare făcută din carne fiartă într-un sos de bere, sau cel al puiului waterzoi. Ciocolata este renumită în întreaga lume.

Se spune că la micul dejun se servește ceai pentru flamanzi și cafea pentru valoni și luxemburghezi. În restul zilei, bere pentru toată lumea.
Carbonada este o rețetă tradițională din bucătăria belgiană.
Termenul „carbonadă” provine de la faptul că inițial, muncitorii minelor de cărbune își găteau carnea pe cărbune.

Acest fel de mâncare a devenit ulterior o tocană de bere, pe care unii o numesc „bourguignon de vită”.

Pentru 4 persoane fămânde sunt necesare:
– 1 kg de carne de vită tăiată în bucăți de aproximativ 50 de gr
– două kg de morcovi
– două cepe mari
– o sticlă și jumătate de bere neagră
– 3 felii de pâine de casă
– două linguri de făină
– o lingură de zahăr brun
– două linguri de muștar iute
– ulei sau unt
– sare și piper.

Rumenim carnea cu puțin ulei sau unt până devine maro aurie. Tocăm cele două cepe și le pune alături de carne. Luăm zahărul brun și presărăm peste. Lăsăm să se caramelizeze ușor apoi presărăm făina și amestecăm totul bine. Urmează să-și facă apariția în cratiță și berea neagră. Punem și puțină apă doar cât să acopere carnea și dăm focul la mare. După ce începe să fiarbă bere reducem focul la mediu spre mic. Ungem feliile de pâine de casă cu muștar iute și ajung și ele în cratiță. Punem capacul și lăsăm la fiert aproape două ore.  Adăugăm morcovii spălați, curățați și tăiați julienne. Prelungim fierberea încă treisfert de ceas. Se servește cu cartofi natur sau prăjiți. Merge de minune și reîncălzită a doua zi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(supertoinette.comchefsimon.comanesentpasunpeulebrulela.fr)

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă