Ascultă Radio România Reșița Live

Bourguignon de vită

Cum bine știți în fiecare zi de luni descoperim câte o rețetă din gastronomia țărilor Europei. Pe Bătrânul Continent sunt mâncăruri care satisfac cele mai fine gusturi. Cu puține ingrediente, fără să se abuzeze de  condimente și mirodenii, bucătăriile europene sunt delicioase, sățioase și pline de arome.

Bourguignon de vită

Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 08:21

De astăzi, timp de trei ediții vom descoperi gastronomia Belgiei.
Belgia nu este o țară mare. Ea se învecinează cu Franța, Germania, Olanda și Marea Nordului. Acolo se vorbesc trei limbi, franceza, flamanda și germana. Bucătăria belgiană este foarte variată, cu diversități regionale semnificative, reflectând în același timp bucătăriile vecine din Franța, Germania și Țările de Jos. Se spune uneori că mâncarea belgiană este servită în cantitatea bucătăriei germane, dar cu calitatea mâncărurilor franceze.

Fiecare regiune își cultivă tradițiile. În orașul Bruxelles, a apărut o nouă cultură, în întregime europeană, occidentală.
Bucătăria acestei țări mici a produs multe mâncăruri populare la nivel internațional: la urma urmei, toată lumea știe de cartofi prăjiți, vafele belgiene și pralinele. Ciocolata belgiană este considerată, pe bună dreptate, cea mai bună din lume.

Cartofii prăjiți belgieni sunt celebri în lume. În Bruges există chiar și Muzeul Frit, unde puteți afla multe lucruri interesante despre istoria cartofilor prăjiți și vă puteți minuna de ustensilele de bucătărie istorice. Cartofii prăjiți belgieni perfecti sunt gătiți de două ori într-un amestec de grăsime animală și vegetală. Cea mai folosită grăsime animală este cea de la rinichii de vită. Soiurile potrivite de cartofi Bintje, Agria sau Désirée. Potrivit legendei, rețeta de cartofi prăjiți belgieni își are originea în zona din jurul Liège în anii 1750, când râurile erau înghețate și pescarii nu puteau pescui. În loc de pește, pur și simplu au prăjit bețișoare de cartofi.

Cui nu-i plac cartofii prăjiți alături de o bere? Să știți că din 2016 berea belgiană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Dar să revin la gătit. Prima regiune în care poposim gastronomic este Flandra.

Bucătăria flamandă este simplă, autentică și gustoasă. Produsele tipice din această regiune din nordul Belgiei sunt numeroase și de înaltă calitate.
Este imposibil să vorbim despre bucătăria flamandă fără să ne imaginăm parfumul dulce al carbonadei, un fel de mâncare făcută din carne fiartă într-un sos de bere, sau cel al puiului waterzoi. Ciocolata este renumită în întreaga lume.

Se spune că la micul dejun se servește ceai pentru flamanzi și cafea pentru valoni și luxemburghezi. În restul zilei, bere pentru toată lumea.
Carbonada este o rețetă tradițională din bucătăria belgiană.
Termenul „carbonadă” provine de la faptul că inițial, muncitorii minelor de cărbune își găteau carnea pe cărbune.

Acest fel de mâncare a devenit ulterior o tocană de bere, pe care unii o numesc „bourguignon de vită”.

Pentru 4 persoane fămânde sunt necesare:
– 1 kg de carne de vită tăiată în bucăți de aproximativ 50 de gr
– două kg de morcovi
– două cepe mari
– o sticlă și jumătate de bere neagră
– 3 felii de pâine de casă
– două linguri de făină
– o lingură de zahăr brun
– două linguri de muștar iute
– ulei sau unt
– sare și piper.

Rumenim carnea cu puțin ulei sau unt până devine maro aurie. Tocăm cele două cepe și le pune alături de carne. Luăm zahărul brun și presărăm peste. Lăsăm să se caramelizeze ușor apoi presărăm făina și amestecăm totul bine. Urmează să-și facă apariția în cratiță și berea neagră. Punem și puțină apă doar cât să acopere carnea și dăm focul la mare. După ce începe să fiarbă bere reducem focul la mediu spre mic. Ungem feliile de pâine de casă cu muștar iute și ajung și ele în cratiță. Punem capacul și lăsăm la fiert aproape două ore.  Adăugăm morcovii spălați, curățați și tăiați julienne. Prelungim fierberea încă treisfert de ceas. Se servește cu cartofi natur sau prăjiți. Merge de minune și reîncălzită a doua zi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(supertoinette.comchefsimon.comanesentpasunpeulebrulela.fr)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale