[AUDIO-FOTO]Cascada Vânturătoarea – măreția spectacolului naturii a perlei Parcului Național Domogled-Valea Cernei!

Unul dintre cele mai atractive și spectaculoase obiective turistice din Parcul Național Domogled-Valea Cernei este Cascada Vânturătoarea – perla turistică a Munților Cernei! Cascada se află pe unul dintre afluenții râului Cerna – Ogașul Slacini, care este mic și liniștit, fără a lăsa deloc imaginea că oferă unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care natura le poate oferi, apa căzând de la o înălțime de aproximativ 40 de metri!

Traseul pornește de la podul peste râul Cerna de la capătul Lacului Prisaca și este considerat de dificultate ușor spre mediu, însă necesită un efort susținut, fiind un urcuș continuu de o oră – oră și jumătate, în funcție de condiția fizică a fiecăruia! Poteca șerpuiește printre pietre și rădăcinile arborilor, oferind puține momente de respiro în mers, însă odată ce se aude sunetul cascadei, forțele par să me renască, pentru a ajunge la destinația propusă! Înainte de a ajunge la scascadă, se deschide un punct de belvedere, care oferă o imagine splendidă a Munților Mehedinți, situați pe cealaltă parte a Cernei! După alte câteva minute de urcuș, se vede amfiteatrul pereților de stâncă peste care se revarsă apele cascadei și se conturează imaginea spectacolului care va urma ajunși lângă cascadă!

Numele cascadei vine de la faptul că, în cădere, șuvoiul de apă se lovește de un prag și formează o perdea impresionantă de stropi fini de apă care cad peste noi, aducându-ne răcoarea după efortul depus până aici! O potecă pe la baza amfiteatrului ne duce în partea opusă, pe sub șuvoiul de apă, fără să ne ude! Odată ajunși aici, cu puțin noroc putem observa curcubeul format la căderea apei, în jocul cu razele soarelui și care oferă o imagine deosebită! Pentru a ajunge la baza cascadei, trecem din nou pe sub căderea de apă și coborâm pe o potecă destul de abruptă, nu foarte greu de mers! De aici, putem admira în toată splendoarea, spectacolul maiestuos oferit de căderea apei cascadei Vânturătoarea! Nu totdeauna avem parte de acest spectacol al naturii, deoarece debitul ogașului este variabil pe parcursul anului, iar în perioadele secetoase apa este foarte puțină!

După aceste clipe de magie ale Cascadei Vânturătoarea, drumul de întoarcere este mult mai ușor, mai ales că acum doar coborâm până la locul de pornire pe traseu!

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles