[AUDIO-FOTO] Un reşiţean pe drumul Sfântului Iacob: Marian Apostol şi bucuria găsirii fericirii lăuntrice

Legendele spun că, în drum spre locul de îngropăciune, trupul lui Santiago ar fi fost pierdut pe mare în timpul unei furtuni, dar a reapărut la mal acoperit de scoici şi o lumină orbitoare ca a unei comete i-ar fi indicat unui ţăran locul unde se aflau rămăşiţele pământeşti ale Sfântului Apostol Iacob. De aici provine şi numele oraşului, Santiago, care în spaniolă înseamnă Sfântul Iacob, în timp ce Compostela provine din latinescul Campus stellae adică, câmpul cu stele. De aici şi scoica Sfântului Iacob, simbolul pelerinilor care străbat Camino, pentru că pe lângă aspectul legendar şi simbolic, aceasta avea pentru pelerinii din vechime şi o întrebuinţare practică. Datorită mărimii şi formei putea servi drept farfurie sau cană pentru aceştia pe unul dintre cele mai lungi trasee pedestre din lume.

Timp de sute de ani, principala motivaţie a străbaterii acestui drum, lung şi dificil, a fost doar cea religioasă, de a face penitenţă sau de a cere Sfântului Iacob protecţie şi ajutor.

Mii de oameni străbat anual Drumul Sfântului Iacob, un ansamblu de trasee care au ca ţintă mormântul apostolului Iacob cel Mare din Catedrala din Santiago de Compostela, aflată în nord-vestul Spaniei.

Cărarea trasată de stele a ales să o străbată şi pelerinul reşiţean, Marian Apostol, aflat în faţa celei de a şasea experienţe de a parcurge spre sine, acest drum medieval de pelerinaj:

Întreaga poveste a fericilor o puteţi afla sâmbătă, 14 ianuarie 2023 în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 19 ianuarie 2023 de la 21:15! Păstraţi frecvenţa!

Sursa foto: Marian Apostol

De același autor

Related Articles