Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

cancer

Prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul corect sunt o parte dintre metodele de luptă împotriva cancerului.

Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva acestei boli, care este una din principalele cauze de deces în întreaga lume.

Asociaţiile de pacienţi propun campanii de informare şi programe de depistare precoce a mai multor forme de cancer.

Pacienţii consideră că prevenirea şi depistarea precoce a diferitelor forme de cancer este o prioritate naţională.

Acesta este şi, de fapt, mesajul lansat cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului de Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Mesajul nostru este începerea de urgenţă a screeningului pe formele cu o incidenţă mare de cancer: bronhopulmonar, cancer mamar, prostată, melanom malign, pentru că noi nu ne dorim să îngroşăm rândurile noastre cu noi diagnosticaţi. Ei trebuie depistaţi în faţă incipientă, pentru a avea o şansă la viaţă”, a spus Cezar Irimia.

În România, numărul persoanelor care trăiesc cu o formă de cancer depăşeşte 100.000.

Numai anul trecut, numărul celor incluşi în tratament cu molecule scumpe a crescut cu 1.500 faţă de anul precedent – a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

„Procentul sigur că a crescut, pentru faptul că se pune diagnosticul mult mai repede, lumea conştientizează, ajungând mai repede la medic. Pe 2014 sunt 1.500 de cazuri noi de cancer; în total, sunt 8.800 în tratamentul Casei şi la nivel naţional bolnavii descoperiţi de-a lungul anilor şi care trăiesc sunt peste 108.000”, a declarat Vasile Ciurchea.

O iniţiativă legislativă venită din partea Comisiei de sănătate publică şi a Comisiei pentru drepturile omului din Senat propune declararea zilei de 1 octombrie Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare pentru prevenirea acestei maladii.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles