[FOTO] Finalul unui drum al vieţii: Regina Ana, înmormântată la Curtea de Argeş

Regina Ana, defuncta soţie a Regelui Mihai I al României, a fost înmormântată sâmbătă, 13 august în noua catedrală de la Curtea de Argeş.

De-a lungul zilei, au fost oficiate deopotrivă slujbe catolice şi ortodoxe în memoria Reginei care a fost botezată în rit catolic, dar s-a căsătorit şi şi-a botezat toate cele cinci fiice în rit ortodox.

Ana de România a primit şi onoruri militare, la catafalcul său aflându-se în permanenţă militari ai Brigăzii 30 Gardă.

La funeralii au luat parte membrii Familiei Regale a României, dar şi reprezentanţi ai unor case regale şi princiare, unele dintre ele domnitoare în ţări europene.

Finalul unui drum al vieţii – Drumul Reginei Ana: Curtea de Argeş – Oraş regal a declarat 3 zile de doliu.

„Mânăstirea Argeşului a fost terminată, spune legenda, atunci când Manole a zidit-o pe Ana… acum s-a ridicat o altă mânăstire şi, coincidenţă sau nu, o altă Ana îşi odihneşte prima, somnul de veci între zidurile noului lăcaş de cult. Astăzi în Centrul Vechi al oraşului au fost închise toate magazinele şi circulaţia oprită de la ora 12.00. Traseul între Bucureşti şi Curtea de Argeş s-a efectuat pe o rută ocolitoare între Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești şi  nu pe autostradă. Când a intrat cortegiul mortuar pe vechiul bulevard al oraşului, s-au tras clopotele în toate bisericile la unison. Totul s-a desfăşurat în linişte şi simplitate, într-o discreţie perfectă. Turişti şi riverani au bătut din palme şi au aruncat flori. Noul lăcaş de cult are 12 locuri mortuare şi este construit pe modelul Bisericii Domneşti din oraş„, spune profesorul de pian Ileana Baciu într-o convorbire cu redactorul Radio Reşiţa Anca Bica Bălălău.

Slujba de înmormântare a început cu puțin înainte de ora 16.00, fiind oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături și un sobor de preoți ortodocși. La ceremonialul religios a asistat şi E.S. Ioan Robu – arhiepiscop, mitropolit romano-catolic de București. Slujba ortodoxă a durat aproximativ o jumătate de oră, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost dus în noua catedrală, unde a avut loc ceremonia îngropării, cu caracter strict privat.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Amintim că, Regele Mihai I al României, care a fost căsătorit cu Regina Ana aproape şapte decenii, nu a putut lua parte la funeraliile soţiei sale din cauza stării precare de sănătate.

Fostul suveran, în vârstă de 94 de ani, este bolnav de cancer, iar în primăvara acestui an s-a retras din viaţa publică.

În memoria Reginei Ana, care a murit pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, astăzi a fost decretată zi de doliu naţional în România, dar şi în Republica Moldova.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniilor funerare, au fost disolcaţi în aceste zile mii de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Sursa: radio-actualitati.ro

De același autor

Related Articles