Vizita oficială în România a Papei Francisc s-a încheiat cu o ceremonie de rămas-bun oficiată pe aeroportul Internaţional din Sibiu, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Au fost trei zile intense marcate de întâlniri cu încărcătură istorică şi simbolică, la care au luat parte, în total, peste 500.000 de oameni. Prima zi a vizitei Sanctităţii Sale a fost dedicată Bucureştiului. În cea de-a doua, Sfântul Părinte s-a aflat în cel important loc de pelerinaj al comunităţii catolice din România, Şumuleu-Ciuc, iar mai apoi, în importantul centru cultural şi religios care este Iaşiul. În cea de-a treia şi ultima zi a călătoriei sale în ţara noastră, Papa Francisc a fost la Blaj, unde, pe Câmpia Libertăţii, a beatificat şapte episcopi greco-catolici martiri, ce au suferit în închisori în timpul regimului comunist din România.

Cu ocazia ceremoniei de rămas bun de la aeroportul din Sibiu, oraş aflat în centrul României, cea de-a treizecea călătorie apostolică a Papei Francis, care a început vineri dimineaţa, s-a încheiat. Papa a decolat la 17.43, ora locală (ora 4.43 în Italia), iar aterizarea este programată în jurul orei 18.45 la aeroportul Ciampino.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat la intrarea în salonul VIP al aeroportului de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi de soţia sa, cu care s-a întreţinut în formă privată. Ploaia a încetat câteva minute permiţându-i Pontifului să salute mulţimea care, de-a lungul drumului spre îmbarcare, a vrut să-l îmbrăţişeze din nou scandându-i numele cu voce tare. Papa Francisc s-a oprit de mai multe ori pentru a primi flori şi pentru a binecuvânta câtiva copii. Apoi, înainte de îmbarcare a salutat Garda de Onoare şi reprezentanţii civili şi religioşi.

”Am întâlnit mulţi oameni, pentru a face o punte între inima mea şi inimile voastre. Iar acum mă întorc acasă şi mai bogat decât eram înainte”; acestea sunt cuvintele de rămas bun pronunţate în această după-amiază la ultima întâlnire de la Blaj cu comunitatea de romi şi adresate multiplelor şi variatelor realităţi cu care Papa Francisc a venit în contact în această călătorie intensă în naţiunea română, o călătorie cu amprentă ecumenică şi puternic mariană.

Sursă foto: Agerpres