Virozele respiratorii aglomerează spitalele din toată ţara, în special pe cele pentru copii

Cu peste 100.000 de infecţii respiratorii acute confirmate în doar o săptămână şi medicamente lipsă în farmacii, părinţii depun eforturi să-şi trateze copiii. În acest context, ministrul sănătăţii recomandă vaccinare antigripală.

Acest sezon rece este mai complicat decât cele de până acum. Virusul sinciţial circulă în această perioadă în paralel cu cel gripal şi cu SARS-CoV-2. Pentru ultimele două există vaccinuri, iar sfatul specialiştilor este ca acestea să le fie administrate mai ales persoanelor din categoriile vulnerabile. Numărul mare de oameni care prezintă simptome respiratorii, dar şi al micilor pacienţi care ajung la cabinetele medicale cu febră şi probleme respiratorii l-au determinat pe ministrul sănătăţii să le amintească părinţilor că au la dispoziţie, pe site-ul ms.ro şi la Direcţiile de sănătate publică, lista cu centrele de evaluare pediatrică unde se pot prezenta cu copiii în caz de infecţii respiratorii, asta pentru a evita supraaglomerarea camerelor de gardă şi a spitalelor.

Alexandru Rafila: Virusul sinciţial respirator, care produce o epidemie în momentul de faţă prezentă şi în România şi în alte ţări în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copii, este o boală virală care poate să producă anumite complicaţii, bronşiolită de obicei, şi evoluţia unora dintre copii e mai dificilă. Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital, e bine să evite să stea ore întregi, de exemplu, la unităţile de primiri urgenţe, care sunt supra-aglomerate, şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare. Am făcut şi un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în ceea ce priveşte propriul copil, dacă are o viroză respiratorie.

Ministrul Alexandru Rafila a mai precizat, într-un interviu acordat TVR Info, că nu se mai aşteaptă la un nou val de infectări cu coronavirus, care să ducă la un număr mare de cazuri grave în România. Cel mai recent bilanţ, publicat chiar ieri de Ministerul Sănătăţii, indică o foarte uşoară creştere a numărului de cazuri în cursul săptămânii trecute, faţă de intervalul anterior. Au fost diagnosticate puţin peste 3.400 de persoane în şapte zile, dintre care aproape 950 au fost pacienţi reinfectaţi.  RADOR

Cele mai citite

Related Articles