[VIDEO] Ziua Marinei Române

Ziua Marinei Române este marcată, anul acesta, în premieră, în şapte oraşe din ţară – Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă.

La evenimente participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor.

Cel mai mare spectacol naval al anului a început la Constanţa, unde sunt prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis, însoţit de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Sunt aproximativ 5.000 de oameni, turişti sau constănţeni pentru a urmări acest eveniment deosebit care a debutat la ora 10:00 cu ceremonialul de întâmpinare.

A urmat festivitatea de ridicare a drapelului naţional pe catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, pe acordurile imnului naţional şi, concomitent, la bordurile navelor militare au fost ridicate pavilionul geac şi Marele Pavoaz.

De asemenea, 21 de salve de tun au fost trase de pe navele militare aflate în larg.

Va urma sosirea zeului Neptun, cel care da startul în mod tradiţional acestui spectacol naval, unul foarte complex, în care Forţele Navale Române au pregătit mai multe exerciţii demonstrative: de simulare a unui atac aerian, a unui atac asupra submarin, de respingere a unui desant maritim şi de combatere a migraţiei ilegaţiei pe mare, printre altele.

Este un spectacol care va implica mii de militari, zeci de nave şi aeronave militare, iar la final, în jurul orei 12:30 fregata Ferdinand va da salutul la tribuna oficială pentru a marca încheierea acestei demonstraţii.

La ora 13:00 sunt programate jocuri marinăreşti tradiţionale, în Portul Tomis, iar mai târziu, pe seară, la ora 20:45 va avea loc un nou concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale Române, după care militarii se vor retrage cu torţe, urmând un traseu dinainte stabilit.

 

foto RRA

video Facebook