VICTOR PONTA
Premierul Victor Ponta a spus că preşedintele Băsescu ar trebui să demisioneze, după „cazul de trafic de influenţă” în care e implicat fratele preşedintelui.
„Cred că orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra justiţiei, ar trebui să demisioneze imediat, în aşa fel încât nimeni să nu poată să considere că din poziţia pe care o ocupă poate să influenţeze desfăşurarea normală a anchetei”, a declarat premierul Ponta.
Declaraţia premierului vine după ce fratele preşedintelui Băsescu a apărut în imagini difuzate de o televiziune privată, în care părea să negocieze o sentinţă mai blândă pentru un lider al ţiganilor din Constanţa, Sandu Anghel, cunoscut sub numele Bercea Mondialu’. Este pomenită o sumă de bani luată de fratele preşedintelui de la familia lui Sandu Anghel, dar şi o discuţie cu „Traian”, pe care Mircea Băsescu este rugat să o poarte.
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a declarat că înregistrările difuzate aseară la postul de televiziune Antena 3 „sunt scoase din context şi amalgamate”.
El a făcut anterior o plângere pentru şantaj, pe numele fiului lui Sandu Anghel, care l-ar fi ameninţat că face public faptul că i-a dat bani fratelui preşedintelui. Sandu Anghel este condamnat la opt ani de închisoare, însă din discuţiile difuzate la Antena 3 reiese că familia sa se aştepta la o condamnare de maxim un an.
Mircea Băsescu i-a botezat o nepoată lui Sandu Anghel, în februarie 2010.
Premierul Victor Ponta a spus că nu a văzut o implicare directă a preşedintelui Băsescu în aceste evenimente, „dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de către fratele preşedintelui”, a afirmat el.
„Este un moment în care instituţiile de justiţie pot să dea marele examen al independenţei. Preşedintele a vorbit mereu cât de importantă este independenţa justiţiei, ori acum este momentul în care el însuşi trebui să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi”, a mai spus Victor Ponta.
Preşedintele Băsescu nu a făcut nicio declaraţie legată de acest caz.

Sursa: RRA