Veste bună pentru angajaţi! Inițiativa legislativă care prevede pedepsirea hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată de Klaus Iohannis

Hărțuirea morală la locul de muncă, Inițiativa legislativă care prevede pedepsirea hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată de Klaus Iohannis. Era ultimul pas de care era nevoie, din punct de vedere legislativ pentru ca ea să intre în vigoare.

De astăzi, există în România baza legală pentru prevenirea, dar și pedepsirea corespunzătoare a hărțuirii psihologice la locul de muncă – Înregistrăm astfel un nou succes pentru toți românii. Ca deputată primesc zeci, sute de mesaje pe aceasta temă și aud numeroase povești traumatizante care nu au ce să caute într-un mediu profesional.

Respectul și siguranța la locul de munca aduc beneficii economice reale atât pentru angajat, cât si pentru angajator. Această inițiativă a fost una dintre cele mai așteptate de oameni din toate cele pe care le-am propus și de când a fost votată legea în Camera Deputaților mi-au scris foarte mulți oameni să îmi spună că se bucură că acum există o lege să îi protejeze de astfel de abuzuri sau chiar să mă întrebe dacă sau când va fi promulgată.

– Forme ale hărțuirii: conduită ostilă sau nedorită, comentariile verbale nepotrivite, acțiunile sau gesturile angajatorului, ale superiorului ierarhic sau ale colegilor care ar duce la o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității, prin afectarea sănătății fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional.

– Obligațiile prevăzute de lege: o Luarea tuturor măsurilor care se impun pentru a preveni faptele de hărțuire la locul de muncă (inclusiv prin includerea lor în regulamentele interne) o Sancționarea persoanelor care săvârșesc fapte de hărțuire, indiferent de pozițiile ierarhice (10-15 mii lei pentru salariați) o Sancționarea organizațiilor care nu implementează măsuri de prevenire (30 – 50 mii lei) sau care instigă la hărțuire (50 – 200 mii lei)

– Conform INS, 2013 o 24,8% dintre români se declară expuși la factori care le-ar putea afecta sănătatea mentală și fizică o 255 000 (5,8%) expuși la hărțuire sau violență psihică, violență fizică sau amenințarea cu violență fizică, presiune sau supraîncărcare la locul de muncă

– Inițiativa a fost bazată pe situația reală a României, așa cum reiese din studiul INS amintit anterior, dar și pe multiple studii și documente internaționale, printre care: o Tratatului de instituire a Comunității Economice Europene privind mediul de lucru o Decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene o Carta Drepturilor Fundamentale a UE o Rezoluția Parlamentului European 2001/2339 cu privire la hărțuirea morală la locul de muncă o Acordul-cadru al UE privind stresul la locul de muncă o Acordul-cadru privind hărțuirea și violența la locul de muncă o Rezoluția PE din 15 decembrie 2011 ce solicită strategii naționale eficace de combatere a violenței la locul de muncă și o definiție comună a hărțuirii morale la nivelul celor 28 de state membre, o Directiva-cadru 89/391/CEE privind sănătatea mentală la locul de muncă o Cadrul strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020.

Sursa foto: Ziarul Capital

De același autor

Related Articles