Verificările la centrele rezidențiale pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și copii se vor încheia duminică, 16 iulie

În țară ar urma să se încheie astăzi verificările la centrele rezidențiale pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și copii.

După o săptămână de controale la peste 2.600 de cămine, au fost închise 30. În cazul altor 36 de astfel de unități a fost suspendată activitatea.

Valoarea amenzilor date până în prezent depășește 1,2 milioane de lei.

Guvernul s-a angajat să vină săptămâna viitoare cu propuneri concrete de modificare a modului de funcționare a sistemului de protecție a vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități.

În contextul investigațiilor deschise în mai multe azile unde s-au descoperit abuzuri, şeful guvernului a subliniat că aceste soluții vor fi discutate cu reprezentanții societății civile și cu organizațiile neguvernamentale care activează în domeniu.

Un azil pentru vârstnici aparținând unei asociații care funcționa fără a avea licență în sectorul 5 din București a fost închis de autorități până la remedierea deficiențelor.

Echipele de control au stabilit că o parte dintre persoanele din respectivul azil au fost relocate la o altă adresă, unde, de asemenea, nu există autorizație de funcționare, anunță Poliția Capitalei.

Toți cei cazați la acest cămin social sunt evaluați din punct de vedere medical și vor fi duși într-un centru adecvat ori la unități medicale, în funcție de necesitate.

În urma controalelor de sâmbătă, 15 iulie2023, din județul Arad, nu au fost centre cu activitatea suspendată, dar au fost date avertismente și amenzi.

Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al prefecturii: În urma diferitelor abateri constatate au fost acordate avertismente și amenzi în total de 270.000 de lei. Un centru pentru vârstnici a primit amenzi totalizând 100.000 de lei din care jumătate pentru nefuncționarea iluminatului de securitate conform reglementărilor tehnice în vigoare și pentru că în încăperea unde funcționează centrala termică sunt amplasate materiale care nu au legătură cu funcționarea acesteia. 35.000 lei din partea Direcției de Sănătate Publică și 15.000 lei din partea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului pentru diferite abateri constatate în privința unor condiții igienico-sanitare necorespunzătoare. Un alt centru pentru persoane vârstnice și unul pentru copii au fost amendate cu câte 50.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

romania-actualitati.ro https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/astazi-se-incheie-verificarile-la-centrele-rezidentiale-pentru-varstnici-adulti-cu-dizabilitati-si-copii-id180109.html

De același autor

Related Articles