Valul de zăpadă ucigaş. Se împlinesc 40 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România

40 de ani au trecut de la cea mai mare tragedie montană din ţara noastră. Tragedia de la Bâlea Lac din 17 aprilie 1977 nu se poate uita uşor. Aproape toţi membrii unei tabere de schi şi cei câţiva turişti aflaţi în acea zi pe munte nu au avut nicio şansă.

23 de vieţi au fost înghiţite atunci sub valurile de zăpadă, 16 copii şi 7 adulţi, marea majoritate elevi şi profesori la Liceul German din Sibiu, astăzi Colegiul Brukenthal. Dintre copiii din Sibiu care erau în acea tabără de schi din Făgăraş, a supravieţuit doar unul care a avut norocul să întârzie la ora de schi.

Era ultima lor zi din tabăra de schi, petrecută la Bâlea Lac.

Cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 10. Cabanierul a anunţat salvatorii montani, care au ajuns atât de târziu la Bâlea Lac, încât căutările au fost amânate pentru a doua zi. Motivul? Iniţial, salvamontiştii au încercat să ajungă la locul tragediei cu elicopterul, însă vremea rea i-a obligat să se întoarcă. Apoi au încercat să deszăpezească drumul şi să urce cu maşini de armată. Ulterior, de la Bâlea Cascadă, au urcat cu telecabina până la Bâlea-Lac. Părinţii copiilor, strânşi jos la Cascadă, n-au fost lăsaţi să urce şi atunci, un alt buton de panică a fost apăsat. A fost nevoie de intervenţia Miliţiei pentru a calma spiritele celor suferinzi.

Operaţiunile de căutare şi recuperare a celor 23 de corpuri neînsufleţite au fost coordonate de Liviu Miu şi au început pe 18 aprilie 1977, la ora 7 de dimineaţă. Cadavrele au fost găsite, după îndepărtarea zăpezii, în copci de apă, în lacul Bâlea. După 9 ore, cei 23 au fost coborâţi cu telecabină până la Bâlea Cascadă. Familiile liceenilor decedaţi au privit neputincioşe cum trupurile copiilor erau mutate din telecabină în salvări sau maşini de armată, care plecau apoi spre morga din Sibiu, scrie adevarul.ro.

Presa locală a ignorat evenimentul cu mare graţie, probabil, sub presiunea Partidului. În marţea de după avalanşă, tot ce amintea de tragedie erau anunţurile de la rubrica decese, care fuseseră date de familiile celor decedaţi. La cinci zile de la eveniment, ziarul local ”Tribuna” a publicaţ la rubrica ”Informaţii” o fotografie cu avalanşa de la Bâlea-Lac, fără a vorbi de cei 23 de morţi.

Tragicul eveniment va fi comemorat astăzi de rudele şi prietenii celor dispăruţi atunci atât în cimitirul din Sibiu, cât şi la Bâlea Lac, unde se află o placă de bronz, pe care au fost încrustate numele celor 23 de copii şi adulţi, care au pierit în cea mai tragică avalanşă petrecută în munţii României.

Şi astăzi zona Bâlea este recunoscută ca fiind una cu risc mare de avalanşe, atât iarna, cât şi primăvara.

Chiar şi acum zăpada măsoară aici un  metru şi jumătate, iar riscul de producere de avalanşe este de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, scrie romania-actualitati.ro

FOTO: adevarul.ro