Un sfert dintre români nu cumpără online de teama furtului datelor personale

Un sfert dintre români nu fac plăţi online de teama furtului datelor personale, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieţei. Pentru ei banii în mână oferă sentimentul de control datorită contactului direct cu aceştia, astfel că preferă să utilizeze plata cu numerar, în detrimentul plăţii online sau prin aplicaţii mobile. 

Pensionarii sunt cei care au invocat în cea mai mare măsură această barieră în ceea ce priveşte plăţile pe internet, în proporţie de 29%, fiind urmaţi de 27 de procente dintre familiile tradiţionale. De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc în mediul rural au menţionat obişnuinţa sau rutina de a merge la bancă sau de a simţi fizic banii. La polul opus se situează tinerii profesionişti şi familiile moderne care au declarat, într-o proporţie semnificativ mai mare, în jurul a 25%, că nu au deloc bariere în a efectua plăţi online sau a utiliza varianta online ori mobile banking pentru tranzacţii bancare.

Datele analizate de specialiştii arată totuşi că doar 1% dintre respondenţi spun că au dificultăţi în folosirea cardului astfel că li se pare complicat să îl folosească.

În ceea ce priveşte încrederea în sistemul bancar din România, doar un român din zece s-a declarat sceptic faţă de activitatea instituţiilor financiare şi, ca urmare, evită să utilizeze aplicaţiile mobile pentru tranzacţii bancare. Dintre aceştia, familiile tradiţionale, în proporţie de 11% şi 13 procente dintre seniorii pensionari, se arată reticenţi faţă de intenţiile băncilor

De același autor

Related Articles