Touroperatorul Christian Tour anunţă că va contesta amenda dată de ANPC

Reprezentanții turoperatorului Christian Tour anunță că vor contesta amenda în valoare de 90.000 de lei dată de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, despre care spun că au aflat din presă, întrucât ANPC nu a transmis oficial procesul verbal privind constatarea unor abateri și sancțiunile aplicate. Însă, pe baza informațiilor apărute în spațiul public, își propun să demonteze punct cu punct acuzațiile care li se aduc.

Astfel, în urma verificării sediilor Christian Tour, comisarii ANPC au găsit două unități a căror autorizație era în curs de prelungire. “Conform legislației, noi avem obligația de a face o notificare de prelungire aa utorizației, urmată de reînnoirea automată – o procedură administrativă care, ca multe altele înRomânia, nu face decât să complicea ctivitatea mediului privat. Dar această situație nu a afectat și nici nu afectează activitatea sediilor ori pe turiștii care ne intră în agenții. Noi nu fugim nicăieri cu banii turiștilor. Suntem cel mai mare turoperator român, cu capital 100% autohton. De asemenea, suntem una dintre cele mai longevive agenții – anul acesta, împlinim 25 de ani de activitate și am crescut datorită turiștilornoștri, a căror satisfacție reală reprezintă prioritatea zero pentru noi”, afirmă Cristian Pandel, owner Christian Tour.

Reprezentantul Christian Tour le cere autorităților ca, înainte de a aplica sancțiuni, să deruleze campanii de informare în rândul operatorilor economici, și susține că în România nu există conceptul de prevenție și nici de informare. Solicitarea vine în contextul în care există o confuzie privind politica de afișare a prețurilor în euro, care se regăsește pe lista abaterilor menționate de ANPC.

Noi știm că agenția de turism are dreptul de a afișa prețurile în euro printr-o excepție a BNR. Și așa ni se pare și corect: suntem țară membră a Uniunii Europene, vorbim de ani buni despre aderarea la zona euro, iar prețurile sunt afișate în euro la tot pasul, atât online, cât și în magazine fizice. De ce, de exemplu, abonamentele la telefoane mobile pot fi în euro, iar pachetele turistice, nu?”, întreabă Cristian Pandel.

În continuarea cestei idei, comisarii Autorității au sancționat și lipsa afișării cursului de schimb valutar în agenții.

În era digitalizării, ANPC ne cere să afișăm cursul printat, în condițiile în care noi facem eforturi, inclusiv financiare, să automatizăm toate procesele și să eliminăm obiceiul de a imprima inutil documente. Dar acuzația care ni se aduce este relevantă pentru o instituție a statului în care <dosarul cu șină> este nu doar o practică larg răspândită, ci o mentalitate per se”, comentează Pandel.

Comisarii ANPC mai susțin că au constatat indicarea unor reduceri de preţuri fără a se putea demonstra această diminuare în istoricul preţului și menţionarea preţurilor folosind sintagma ”de la…” fără a preciza un preţ maxim.

Este încă o dovadă că statul nu înțelege cum funcționează această industrie. În primul rând,sintagma<de la…> nu e o invenție a Christian Tour; este o expresie utilizată pe scară largă de companii în marketing, nu o practică înșelătoare, așa cum s-ar sugera. Cât privește faptulcă nu este precizat un preț maxim, asta arată din nou o profundă necunoaștere a domeniului: un pachet turistic poate fi personalizat, iar turistul poate cere, de exemplu, să zboare cu un avion privat în Maldive, unde să închirieze o insulă întreagă. În turism, nu există un maxim, există cât dorește turistul să plătească pentru vacanța lui”, mai arată CEO-ul Christian Tour.

Anual peste 400.000 de turisti romani aleg sa isi achizitioneze vacantele prin Christian Tour. Numarul plangerilor se situeaza statistic la un procent extrem de mic de sub 0.96 la mie. Cu siguranta noi ne dorim sa fie totul perfect, dar din pacate numai Dumnezeu este perfect in lumea asta.” a incheiat Cristian Pandel.

De același autor

Related Articles