Familia unui copil umilit de un poliţist cere de la acesta şi de la inspectorat daune de un milion de euro. Băiatul a avut nevoie de asistenţă psihologică după ce a fost bătut şi pus de agent să mestece tutun.

Acuzaţii de tortură asupra unui copil cu handicap aduse unui poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Agentul Felix Cilibiu este judecat de Judecătoria Iaşi după ce ar fi făcut o anchetă în stil propriu împotriva unui minor ce furase un pachet de ţigări, lovindu-l pe acesta şi obligându-l să mănânce tutun. Acuzaţia adusă de procurori este de purtare abuzivă însă avocaţii victimei au cerut instanţei să schimbe încadrarea juridică în infracţiunea de tortură. Zilele trecute, apărătorii victimei au cerut instanţei de judecată să acorde şi despăgubiri pentru minor în cuantum de 1 milion de euro. Acuzaţiile aduse poliţistului Felix Cilibiu ar fi comis fapta pe 23 iulie 2013, atunci când minorul Abel C. a fost prins după ce ar fi luat un pachet de ţigări de pe tejgheaua unui magazin din comuna ieşeană Ţibăneşti. Abel suferă de un handicap psihic şi se afla în magazin alături de alţi doi copii. Cilibiu ar fi luat decizia de a-i pedepsi pe minori punând în gura acestora mai multe ţigarete, pe care le-ar fi aprins. „Inculpatul Cilibiu Felix l-a aşezat în genunchi pe copilul C.

Abel, l-a lovit cu palma peste faţă şi în zona coastelor, l-a călcat cu bocancii pe picior, a aprins o ţigară şi i-a obligat pe copii să tragă câte un fum, după care l-a obligat pe minor să mestece restul ţigării rămase. L-a scuipat pe vărul victimei şi a înjurat de câteva ori”, au stabilit procurorii ieşeni. Poliţistul ar fi vrut să îl bată pe copil şi cu bastonul, însă a fost oprit de de vânzătoarea de la magazin, care îi era şi iubită. Abel a fost în cele din urmă eliberat şi a primit bomboane pentru a nu spune nimănui că a fost umilit. Copilul, consiliat psihologic Familia lui Abel C. cere ca daunele morale de 1 milion de euro să fie acordate atât de Felix Cilibiu cât şi de instituţia la care acesta activează.

Potrivit documentului, minorul ar fi rămas cu traume psihice după ce a fost umilit de poliţist. „Incidentul l-a traumatizat psihic şi îi va marca întreaga existenţă, eliminându-se astfel orice şansă de a putea reduce handicapul şi de a avea o viaţă normală. Şi asta pentru că, spre ghinionul său, primul contact direct cu autorităţile s-a derulat într-un context auschwitzian: a fost pus în genunchi, lovit cu bocancii şi i s-a cerut să mănânce un muc de ţigară”, se arată în plângere. Avocata minorului, Gianina Poroşnicu, a precizat că persoane care comit astfel de fapte nu au ce căuta în Poliţie precizând că va ajunge cu acest dosar şi la CEDO în cazul în care nu va avea câştig de cauză la instanţele din România. Abel C. a primit consiliere de specialitate din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, imediat după ce a fost umilit. „A.C. prezintă simptomatologie de stres şi anxietate generalizată ca urmare a unor abuzuri fizice ce au pus în pericol integralitatea existenţială a copilului“, au stabilit reprezentaţii Protecţiei Copilului din Iaşi. În replică, reprezentanţii IPJ Iaşi au precizat că Felix Cilibiu a fost pus la dispoziţie după ce a fost trimis în judecată de anchetatori, refuzând să ofere comentarii referitoare la daunele cerute, înainte ca instanţa să se pronunţe. Cilibiu nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Sursa: adevarul.ro