Taxa pe zahăr şi creşterea accizei la ţigări, printre măsurile care vor fi adoptate în curând de Guvern

Taxa pe zahăr şi creşterea accizei la ţigări se numără printre măsurile care ar urma să fie adoptate în curând de Guvern. Proiectul de ordonanţă în acest sens a fost publicat în această dimineaţă pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Astfel, potrivit documentului, băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri libere, al căror conţinut de zahăr este între 5 şi 8 grame la suta de mililitri de produs vor avea 0,8 lei pe litru. Cele care au peste opt grame zaharuri vor avea 1 leu pe litru taxă. Decizia este luată în contextul în care 52% din populaţia Uniunii Europene este supraponderală, iar 17 procente suferă de obezitate, explică ministerul.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că salariaţii vor plăti contribuţii sociale pentru o parte din tichetele cadou primite din partea angajaţilor. Excepţie fac biletele de valoare primite cu ocazia unor sărbători. De asemenea, ar urma să scadă numărul secretarilor de stat şi se vor bloca angajările în adminsitraţie, menţionează documentul finanţelor.