Executivul a dublat stimulentul de reinserţie pentru părinţii care se întorc mai repede la muncă, la 1.500 de lei. Ministrul muncii crede că decizia va determina aproape 20.000 de mame să se întoarcă la lucru şi în acelaşi timp, se vor face şi economii la buget.

1.500 de lei vor primi acei părinți care decid să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Măsura le-ar aduce acestora beneficii financiare, spunea ministrul muncii, Raluca Turcan, dar și profesionale.

Raluca Turcan: Aceasta este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, de asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară, în momentul de față, la nivelul angajatorului.

De această măsură activă ar urma să beneficieze, mai spunea ministrul muncii, aproximativ 20.000 de părinți, iar impactul bugetar ar însemna 100 de milioane de lei pe an. Guvernul intenționează să vină cât mai repede și cu o nouă lege a salarizării, a afirmat, la finalul ședinței de guvern, premierul Florin Cîțu. El a precizat că a cerut ministerelor avizatoare să vină cu puncte de vedere asupra memorandumului propus de Ministerul Muncii, astfel încât săptămâna viitoare să fie aprobat de Executiv.

Florin Cîțu: Vom vedea cu ce formă va veni Ministerul Muncii după ce va discuta cu ministerele respective, dar nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri sau dacă vor exista sporuri, acestea vor fi doar pentru o foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale.

Pe de altă parte, premierul crede că măsurile luate în ultima vreme arată că suntem pe drumul cel bun; lucrul, de altfel, spunea acesta, este recunoscut și de Fondul Monetar Internațional, care estimează o creștere economică pentru România de 6%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI