”Suntem într-un moment în care, chiar dacă factorul politic a reînviat, trebuie să ne menținem într-o relație strict medicală pentru că poporul român are nevoie de sănătate, nu de o dispută politică”, a punctat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul sănătății a amintit în Parlamentul României, răspunzând întrebărilor și criticilor lansate de mai mulți deputați, că sistemul medical românesc se confruntă de multă vreme cu probleme, dar chiar și sistemele mai performante ale altor țări au avut mari dificultăți în a gestiona efectele pandemiei.

Nelu Tătaru: Am început de la un singur laborator de testare real time, PCR, și 5 spitale de boli infecțioase care puteau face față într-o primă etapă la această situație fără precedent și am ajuns, în numai două luni, la 75 de laboratoare de testare și 225 de unități sanitare de fază 1, 2 sau suport care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.

Urmează relaxarea treptată a restricțiilor impuse în România, pentru limitarea raspândirii coronvirusului. Fiecare etapă de relaxare va fi evaluată după 14 zile și dacă nu vor exista creșteri ale numărului de cazuri și apariția unor noi focare se va trece la următoarea etapă. Ministrul sănătății speră ca de săptămâna viitoare să scadă în România numărul de infectări cu noul coronavirus. Depinde foarte mult și de comportamentul oamenilor. Cu alte cuvinte, ne relaxăm, dar nu uităm să păstrăm distanța și bunele obiceiuri care țin de igiena personală. 

După la 1iunie, autoritățile medicate vor începe o campanie de testare la nivel național, regional și local, pentru a determina în ce măsură populația României a căpătat imunitate după primul val de COVID-19. 

Nelu Tătaru: Putem evalua trecerea României prin pademie precum și prognoza evoluția viitoare, în presupusa recrudisc ența de toamnă – iarnă.