Şoferii în vârstă pot sta, deocamdată, liniştiţi. Proiectul care le limitează permisul auto este „în aer”

Şoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani pot sta, deocamdată, liniştiţi, fără teama că vor fi obligaţi să efectueze mai rapid un control medical pentru a primi dreptul de a mai conduce o maşină pe drumurile publice, aşa cum parlamentarii se pregăteau să decidă. Aceasta deoarece procedura legislativă pentru aprobarea proiectului a încetat după alegerile de anul trecuţ fără a fi reintrodus în dezbatere, conform profit.ro.

Unul dintre iniţiatorii proiectului a câştigat însă un nou mandat de parlamentar, având astfel posibilitatea ca, la un moment daţ să propună din nou controlul medical repetat pentru şoferii în vârstă.

În varianta pregătită spre aprobare anul trecuţ şoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani erau obligaţi să efectueze mai rapid un control medical pentru a primi dreptul de a mai conduce o maşină pe drumurile publice, permisul lor auto urmând astfel să aibă o valabilitate mai scurtă, de 1 an, şi fiind prelungit ulterior cu câte 1 an, în funcţie de rezultatul controlului. Astăzi, permisul lor auto este valabil 10 ani.

Proiectul stabileşte astfel că, prin derogare de la regula actuală, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere este de 1 an în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani.

Limitarea valabilităţii este argumentată prin faptul că datele statistice indică numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins vârsta de 70 de ani, din cauza înrăutăţirii stării de sănătate care survine în intervalul celor 10 ani în care, astăzi, carnetul auto le este valabil.

Limitarea este astfel văzută ca o garanţie a siguranţei atât pentru şoferul în vârstă, dar şi pentru celelalte persoane din trafic.

foto:observatorulph.ro