Sindicatele din educaţie anunţă într-un comunicat că vor continua greva

Greva în învăţământ continuă şi marți, anunţă sindicatele din educaţie. Acestea au lansat şi un apel către politicieni: “Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi începând de astăzi prioritate naţională!“.

În plus, în acelaşi comunicat, reprezentanţii angajaţilor din şcoli acuză autorităţile că, prin declaraţii, încearcă să-i întoarcă împotriva protestatarilor pe cei peste trei milioane de elevi. FSLI şi Federaţia “Spiru Haret” au prezentat explicit argumentele care stau la baza decizie de continuare a grevei.

Sindicaliştii afirmă că nu au fost convinşi că după încheierea grevei se va investi cu adevărat în educaţie, iar, ca prim exemplu, arată că nu a fost asumată printr-un act normativ stabilirea nivelului salariului mediu pe economie pentru profesorii debutanţi ca bază de calcul în noua lege a salarizării. Textul ordonanţei de urgenţă este nemulţumitor, întrucât menţionează acest angajament doar în nota de fundamentare.

Şi majorările salariale prevăzute au fost respinse, deoarece membrii de sindicat aflaţi în grevă consideră sumele prea mici, se precizează în comunicat. O altă nemulţumire este legată de promisiunea Guvernului că va aplica viitoarea grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani şi se solicită scurtarea acestei perioade.

Executivul consideră însă că a îndeplinit solicitările reprezentanţilor sistemului de învăţământ privind majorările salariale prin acordarea unei creşteri de 1.000 lei brut lunar personalului didactic şi de 400 lei celui nedidactic şi că a oferit şi garanţiile cerute în legătură cu viitoarea lege a salarizării.

Ministrul educaţiei afirma zilele trecute că, pentru a se putea păstra calendarul examenelor naţionale de final de gimnaziu şi liceu, ar trebui ca activitatea să se reia în şcoli, însă e luată în calcul şi posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple, iar anul şcolar să fie prelungit cu probele de examen reprogramate.

RRA

De același autor

Related Articles