Sibiul se pregăteşte să îi primească pe şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care se vor reuni, mâine, în cadrul Consiliului European.

Până atunci, în această seară au loc la Sibiu două dezbateri despre viitorul Europei.

La prima dintre acestea, a asistat şi trimisul nostru Andreea Marin şi transmite.

Reporter: Am asistat și încă asist, pentru că această reuniune a celor 200 dintre cei mai buni cunoscători și experți, le putem spune, în domeniul politicilor europene încă este în desfășurare. Unii dintre cei prezenți aici sunt chiar politicieni și dezbat principalele 6 teme strategice în legătură cu viitorul Uniunii Europene. În urma acestei conferințe se va întocmi ceea ce Iulian Chifu, cel care moderează conferința, anumit „policy paper”, care va ajunge la Consiliul European și care va lua sigur în considerare sau nu părți și argumente, va studia acest document și își va asuma sau nu, la fel, anumite componente dezbătute în această conferință din marja summitului. În acest moment se știu doar foarte puține lucruri despre viitorul Uniunii Europene, așa cum este el văzut și cum s-a reflectat el în ultimii doi ani. Poziția Comisiei, în general, este cunoscă în raport cu Uniunea Europeană, adică a uneia dintre instituțiile europene, doar atât. Documentul însă va fi eliberat, va fi întocmit și eliberat, făcut public, la sfârșitul celor două zile de aici de la Sibiu, adică undeva mâine, în jurul orei 18:00. 

Conferința de astăzi a fost deschisă de președintele României, Klaus Iohannis, care s-a declarat bucuros pentru faptul că România devine zilele acestea ceea ce el a numit ‘centrul de reflecție pentru viitorul Europei la aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier’. Pe de altă parte, el a spus că, prin organizarea acestui summit, România dovedește că are capacitatea să participe la consolidarea viitorului Uniunii Europene și că Europa este în acest moment mai unită și mai democratică.

Pe de altă parte, el a ținut să precizeze şi faptul că în acest moment au apărut foarte multe incertitudini în interiorul Uniunii Europene fie din cauza situației create de Brexit, fie din cauza problemelor cu care se confruntă în general cetățenii Uniunii Europene, însă nu vede această situație dreptul situație limită și spune că, din punctul său de vedere, situația se poate rezolva. Pe de altă parte trebuie să reținem din ceea ce a mai spus președintele că „România și românii contează”, la fel ca și votul din 26 mai, pentru că mâine, aici, în România, în Sibiu, se va definitiva, se va defini viitorul Uniunii Europene, și acest lucru o vor face liderii în România.

Klaus Iohannis: Mâine, capitala Europei va fi în România. Mâine, Europa vine în România, la Sibiu. Acest summit este important pentru români fiindcă le dovedește, România contează în Europa, românii contează în Europa, votul românilor contează nu numai în România, ci în Europa.

Conferința la care participă în acest moment și la care vor mai fi prezenți și vor mai susține puncte de vedere și lideri politici de la nivelul Uniunii Europene, membri ai Parlamentului European, se numește „Viitorul Europei, perspectivele evoluției contemporane”. Voi reveni de aici, de la Sibiu.

Summitul European de la Sibiu va fi reflectat la Radio România Actualități în emisiuni informative, dar și în edițiile speciale.