Şi Federația ”Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea acțiunilor de protest!

Şi Federatia Solidaritatea Sanitară se pregăteşte pentru declanşarea grevei generale. Consiliul de Coordonare al Federatiei a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform urmatorului calendar:

1. Începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generala.

2. 08 iunie 2023 – Mitingul membrilor “Solidaritatea Sanitara în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului.

3. 15.06.2023 – Pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare

4. 27.06.2023 – Greva de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00.

5. 01.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor.

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitara” sunt:

– Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de munca la nivel de sector, ramase în divergenţa şi încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condiţiilor de muncă decente.
– Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, acesta asigurând o reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale, posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

– Aplicarea principiilor prevazute atât de legea în vigoare cât şi de proiectul de lege:

• Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de baza pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, ingrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
• Raportarea sporurilor de tură si pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază in plata pentru toate categoriile de personal.
• Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de baza.

– Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plata şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

– Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
– Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

“Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute.”, mai transmite organizaţia sindicală.

De același autor

Related Articles