Senatul a respins procedura de urgenţă pentru proiectele de lege privind graţierea

Senatul a respinş miercuri, procedura de urgenţă solicitată de Guvern pentru proiectele de lege privind graţierea.

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a propus ca, pentru cele două proiecte de lege iniţiate de Guvern, avizele comisiilor de specialitate să fie date până pe 14 februarie, urmând ca până pe 21 februarie Comisia juridică să se pronunţe prin raport.

De asemenea, în timpul dezbaterilor din plen, vicepreşedintele PNL al Senatului, Laura Scântei, a solicitat senatorilor să nu aprobe procedura de urgenţă în cazul actelor normative privind graţierea.

„Consider că (…) parlamentarii din coaliţia de guvernare nu susţin demersul Guvernului, care a înţeles să aducă în dezbatere parlamentară acest proiecţ dar nu tot în procedură de urgenţă. Dacă este să îl dezbatem, reiau solicitarea de a nu aproba procedura de urgenţă. Nu am văzut niciun argument în nota de fundamentare, decât cel invocat de iminenţa unei decizii pilot a CEDO. Aşa cum am văzut în declaraţiile publice de la Curtea Europeană, nu există în termeni de o lună o astfel de iminenţă. Din contră, va fi un calendar pentru ca statul român să adopte nişte măsuri cu privire la rezolvarea problemelor din penitenciare”, a afirmat aceasta.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a recomandat, la rândul său, un termen de 60 de zile pentru dezbatere proiectelor legislative.

Plenul Senatului a respins cu opt voturi ‘pentru’ şi 99 de voturi ‘împotrivă’ discutarea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate în procedură de urgenţă.

De asemenea, procedura de urgenţă pentru proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost respinsă de Senat cu patru voturi ‘pentru’ şi 104 voturi ‘împotrivă’.

De același autor

Related Articles